Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

HDZ: Ogorčeni smo najavom Vlahušićeva posjeta Trebinju prije službene isprike

21.08.2014.


„Zbog svih poginulih i ranjenih branitelja i civila, zbog svekolike pljačke, razaranja i patnje koju je Grad pretrpio u Domovinskom ratu ogorčeni smo i razočarani najavom gradonačelnika Andra Vlahušića o odlasku u posjet Trebinju, stoji u priopćenju GO HDZ Dubrovnik, te nastavlja: 

 

 

Iako smatramo da je vrijeme da dva grada okrenu novu stranicu u povijesti, apsolutno neprimjerenim držimo da se to dogodi prije onoga što je civilizacijski minimum - isprike Trebinja za sve ono što se dogodilo 90-ih godina. To nam je dužnost prema svima onima koji su stradali, patili ili bili svjedocima razaranja.

 

 

Dakle, elementarna stvar u rješavanju problema i nesuglasica jest isprika od strane onoga tko je krivac za nastanak problema. A u ovom je slučaju sasvim jasno da je krivac na trebinjskoj strani. Jasno nam je da su poslužili kao oruđe u rukama velikosrpske mašinerije Slobodana Miloševića, ali nam je isto tako jasno da se veliki dio Trebinjaca  ne samo da nije opirao sudjelovanju u napadu na Dubrovnik već je i svojom retorikom zaoštravao situaciju. Ne možemo zaboraviti riječi ratnog gradonačelnika i samoproglašenog vojvode Božidara Vučurevića o tome kako mu je žao svake granate koja je promašila Dubrovnik te onu glasovitu o gradnji „starijeg i ljepšeg“ Dubrovnika nakon njegovog razaranja. Ne možemo zaboraviti strah za goli život, oskudicu i svu tragediju života u okruženom gradu. Ne možemo zaboraviti poginule, ranjene, zarobljene i zlostavljane branitelje, suborce i sugrađane. Ne možemo zaboraviti „svaku granatu koja je pogodila“ Grad. Ne možemo zaboraviti. I nećemo.

 

 

 

Stoga je zaista nepromišljeno od gradonačelnika da, unatoč činjenici da ne samo nitko nije odgovarao za sva zlodjela nego se za njih nije ni ispričao, srlja u ovakvu avanturu. Razumijemo težnje međunarodne zajednice koja nastoji unaprijediti odnose dva grada. Ali vjerujemo da i oni razumiju nas odnosno da im je jasno što se događalo 90-ih godina.

 

 

 

Zato gradonačelnika pozivamo da odustane od svog nauma te da se ne poigrava s osjećajima stradalih i svih oni koji su na bilo koji način patili. Očekujemo najprije iskrenu i nedvosmislenu ispriku od trebinjskih vlasti, dakle nikakvo uvijeno izražavanje žaljenja, pa tek onda može doći do uzajamnog posjećivanja. Također, naglašavamo  kako gradonačelnik obmanjuje javnost govoreći kako bio njegov odlazak u Trebinje bio uzvratni posjet. Nikada trebinjski gradonačelnik nije bio u službenom posjetu Dubrovniku. Boravak bivšeg gradonačelnika Ćuka dogodio se u sklopu od međunarodne zajednice režiranog skupa o turizmu u jednom dubrovačkom hotelu.

 

 

Ukratko, nakon javne isprike uobičajeno je da prvo trebinjski gradonačelnik dođe u Dubrovniku i da ponovi ispriku tijekom službenog posjeta, pa da tek onda dubrovački gradonačelnik ide u uzvratni posjet. Čudi nas da ova pravila političkog ponašanja „vizionar“ i „miritelj“ Vlahušić ne zna. Nadamo se samo da dubrovački gradonačelnik neće u svojim ispadima ići daleko kao što je ratne '91. išao pišući pismo predaje Grada istim tim Trebinjcima i njihovom tadašnjem mentoru Miloševiću.“, stoji u priopćenju dubrovačkog HDZ-a.

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja