Ponedjeljak, 21. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Inspektori traže rakiju

05.11.2013.


Nakon ovoljetnih racija po ugostiteljskim objektima carinski i porezni inspektori jesenski dio posla obavljaju loveći proizvođače rakije. Mnogi su stanovnici krajnjeg juga Hrvatske bili iznenađeni kad su im na vrata pokucali inspektori pitajući iz koliko su i kako pekli rakiju.

Iskreno, malo tko prijavljuje ispečenu rakiju jer su visoke trošarine, ali je to plodno tlo za punjenje proračuna.


Podsjetimo, prema Zakonu o trošarinama, trošarina na jaka alkoholna pića, u ovom slučaju rakiju, iznosi 53 kune po litri čistog alkohola, pri čemu jedno kućanstvo, bez obzira na broj članova, ima pravo godišnje proizvesti 50 litara rakije za vlastite potrebe bez plaćanja trošarine. To su tzv. mali proizvođači koji proizvode alkoholnih pića za vlastite potrebe.


Ukoliko proizvođač za vlastite potrebe napravi više od 50 litara rakije godišnje, onda plaća trošarinu na količinu iznad 50 litara, a ona iznosi 21 kunu i 20 lipa po litri plus PDV. Zakon o trošarinama također propisuje da se svi proizvođači rakije moraju upisati u registar trošarinskih obveznika u nadležnoj ispostavi Carinske uprave i to najkasnije osam dana prije početka kuhanja rakije. Proizvođači su također svake godine obvezni platiti paušal ovisno o veličini rakijskog kotla. Ukoliko je kotao kapaciteta 40 do 100 litara trošarina je 100 kuna, a ukoliko je kapacitet veći od 100 litara trošarina je 200 kuna. Isto pravilo vrijedi i za one koji će za proizvodnju rakije posuditi kotao od nekog drugog. Važno je napomenuti i to da se rakija proizvedena za vlastite potrebe ne smije prodavati.


Onaj tko se ne upiše u registar, prijavi kotao i količinu rakije koju godišnje proizvodi, može se kazniti novčanom kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna kada je riječ o fizičkoj osobi, dok se kod pravnih osoba koje se bave proizvodnjom rakije globe kreću od 40.000 pa do čak milijun kuna.


Za sada imamo informaciju da inspektori obilaze teren i raspituju se, a u javnosti još nema podataka da je netko i „stradao“. Vijest o njihovom nadzoru mjesta na širem dubrovačkom području brzo se pronese, a inspektori za sada i nemaju puno sreće što se kažnjavanja tiče.

-  Cijeli su dan obilazili mjesto, njuškali i ispitivali gdje i tko peče rakiju. Nismo mogli vjerovati da su se te prijetnje stvarno realizirale i da inspektori stvarno traže tko pravi rakiju s namjerom da novčano kazni jadne ljude, kazao nam je jedan sugrađanin.

 A rakije je na krajnjem jugu Hrvatske gotovo i ispečena.

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Na području DNŽ preporučena četiri klastera udruženih turističkih zajednica
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja