Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Vinogradari u velikim problemima zbog nevremena i bolesti na lozi

07.08.2014.


Župan Nikola Dobroslavić na sastanku s predstavnicima vinara i vinogradara s područja Dubrovačko-neretvanske županije najavio je kako će pomoći vinarima koji su pretrpjeli velike štete od tuče i bolesti koja je pogodila vinovu lozu.

 

 

 

Osim što je proglašena elementarna nepogoda za područje Općine Konavle, Županija će izdvojiti financijska sredstva za pomoć vinogradarima te će pozvati Ministarstvo poljoprivrede da se i ono uključi u rješavanje ovog problema.

 

 

 

Naime, na sastanku su vinogradari i vinari kazali kako su tuča 30. srpnja, ali i niz bolesti koje su se radi nepovoljnih vremenskih prilika pojavile na lozi, napravili veliku štetu po vinogradima. Stoga se očekuje kako će urod grožđa biti manji od 20 do 60 posto u nekim područjima.

 

 

 

Suočeni s problemom, vinogradari i vinari zamolili su Županiju da se uključi i da im pomogne riješiti probleme. Isto tako, vinogradari su ukazali župana na problem s PDV-om. Smatraju kako je nelogično da PDV plaćaju odmah po izdavanju računa, a ne po naplati do koje dolazi tek nakon više mjeseci.

 

 

 

Župan je istaknuo kako je od Općine Konavle dobio zahtjev za proglašenje elementarne nepogode te da je nepogodu (izazvanu tučom) za područje te općine i proglasio. Naglasio je kako je očito da su i drugi dijelovi DNŽ imali sličnu štetu i od nevremena i od bolesti te je najavio  kako će nakon što budu napravljena izvješća o šteti osigurati sredstva za pomoć oštećenima.

 

 

 

Također, najavio je kako će sazvati sjednicu Savjeta za vinarstvo, kako bi se raspravilo o modelima prevladavanja problema, te pozvati resorno ministarstvo da se i ono uključi. Župan je rekao kako će Županija i dalje raditi na osiguranju zasada i usjeva jer i sada izdvaja velika sredstva za police osiguranja, ali je dodao kako očekuje da će i poticaji Europske unije biti od koristi vinogradarima.

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja