Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Podizanje kvalitete života u Županiji pomoću informacije i komunikacijske tehnologije

10.06.2014.


Na konferenciji za medije održanoj u Palači Ranjina predstavljena je ICT strategija Dubrovačko – neretvanske županije, te je upućen poziv na javnu raspravu kako bi svi dionici mogli mogli iznijeti svoje stavove i mišljenje prije prihvaćanja iste od strane Županijske skupštine.

 

 

 

Strategiju su predstavili župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Davorko Obuljen, v.d. voditelja odjela za energetiku, tehnologiju i promet u DUNEA-i Zvonko Čuljat te Damir Šohar, voditelj projekta u tvrtki InfoCumulus koja je bila zadužena za izradu strategije

 

 

Ova strategija pisana je s namjerom podizanja kvalitete života građana u županiji i podizanja konkurentnosti gospodarstva pomoću informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) u skladu s važećim strategijama Dubrovačko-neretvanske županije, zakonima Republike Hrvatske, direktivama Europske unije i preporukama struke.

 

 

 

Analiza stanja pokazala je da se stanovništvo županije natprosječno koristi tehnologijom u odnosu na Hrvatsku, a gospodarske aktivnosti ICT sektora županije su prilično ispod prosjeka Republike Hrvatske. Strategija predlaže niz mjera kojim bi se dostigli ciljevi postavljeni na razini Europske unije i Republike Hrvatske, s ciljem daljnjeg prihvaćanja tehnologije od strane stanovništva i značajnijeg povećanja gospodarske aktivnosti ICT sektora.

 

 

Dva glavna projekta strategije su: izgradnja infrastrukture za brzi širokopojasni pristup internetu na području čitave županije koja bi se trebala provesti kroz nacionalni okvirni program i osnivanje projektne organizacije koja bi se bavila razvojem javnih usluga pomoću informacijske i komunikacijske tehnologije u koju je poželjno povezati i sve jedinice lokalne samouprave, kako bi koristi od razmjene znanja i iskustava i zajedničke nabave usluga i rješenja zasnovanih na ICT-u bile maksimalne.

 

 

Razvoj javnih usluga na regionalnoj i lokalnoj razini uz korištenje državnih potpora neće biti moguć bez organizacije koja će biti posvećena razvoju javnih elektroničkih usluga. Osim sposobnosti tehničkog razvoja (za koji je moguće angažirati vanjske tvrtke), ova organizacija mora biti spremna pripremati i provoditi projekte kojima bi se povećala kvaliteta života građana županije, a prema pravilima uobičajenim za projekte financirane iz fondova Europske unije.

 

 

Osim ova dva kapitalna projekta, strategija predlaže niz mjera za bolje uključivanje stanovništva u digitalno društvo, cjeloživotno učenje, povećanje gospodarskih aktivnosti u ICT sektoru, primarno kroz program inkubatora i poticanje poduzetništva, veće zapošljavanje, primjenu tehnologije u drugim gospodarskim granama, a primarno turizmu, te niz drugih mjera koje bi trebale potaknuti razvoj ICT industrije u županiji.

 

 

Strategija koja se sastoji od stotinjak stranica bit će dostupna na stranicama županije, kao i upute kako dostaviti komentare i prijedloge vezane uz strategiju. Komentari i prijedlozi, kao i postupanje po prijedlogu bit će objavljeni javno. Javna rasprava trajat će do 17. lipnja 2014..

 

 

Sve potrebne informacije mogu se naći na stranicama www.dnz.hrwww.dunea.hr , a svi upiti, primjedbe i sugestije mogu se slati na e – mail: ict.srategija@dnz.hr

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja