Nedjelja, 27. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Tradicija na pjatu - Identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda županije

04.06.2014.Šest tradicijskih proizvoda Dubrovačko-neretvanske županije – pršut, sir, mantala, suhe smokve, bruštulani mjenduli i arancini, koji su postupkom gospodarskog vrednovanja izdvojeni kroz projekt ''Razvoj agroturizama u DNŽ – identifikacija i komercijalizacija tradicijskih proizvoda na području županije'', predstavljeni su sinoć u Hotelu Lapad. 

Riječ je o projekt kojemu je bio cilj otkriti tržišno perspektivne, tradicijske proizvode na području županije te potaknuti i ubrzati njihovu komercijalizaciju. Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija DUNEA, a financiran je od strane Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva turizma RH.


 

- Ruralni prostor naše županije veliki je potencijal kojeg moramo koristiti i to u Županiji radimo na sustavan način. Za sada smo u tom smjeru, uz pomoć DUNEA-e, proveli tri projekta – formirana je Tematska turistička cesta Pelješac, a upravo radimo na formiranju Ceste Neretva, organizirali smo prvi regionalni vinski festival Dubrovnik FestiWine i sada predstavljamo rezultate projekta valorizacije tradicijskih proizvoda. Sve promoviramo pod zajedničkim znakom Dubrovnik Neretva Rural.  Na ovaj način želimo pomoći da proizvodi pronađu put do turista kao suveniri, ali i da se nađu u ponudi naših hotela i restorana – kazao je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić pozdravljajući okupljene.


 

Za svaki od tradicijskih proizvoda izabran je po jedan proizvođač na prostoru od Konavala do Neretve. Prvo su definirane tradicijske tehnologije proizvodnje, postupak legalizacije proizvodnje te je kreirana i izrađena ambalaža, kao i oznaka ''Kvaliteta Dubrovnik-neretva rural'' koja će se putem pravilnika dodjeljivati zainteresiranim proizvođačima. Kao tehnička pomoć potencijalnim i sadašnjim proizvođačima izrađen je i priručnik s opisom tehnologije proizvodnje i ostalim korisnim uputama.  U sljedećem je razdoblju planirano predstavljanje rezultata projekta kroz cijelu županiju te praktične radionice za zainteresirane potencijalne proizvođače.

 

 

Stručni suradnik na projektu bio je prof. dr. sc. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji je sinoć predstavio projekt i njegove rezultate. – Naša zadaća bila je od onoga što postoji odabrati najbolje, to standardizirati, spakirati i pripremiti za tržište – kazao je profesor Kovačić.

 

 

Moderator je bio priznati poznavatelj eno gastro scene u Hrvatskoj Rene Bakalović, koji je razgovorom s proizvođačima približio postupak proizvodnje za svaki od proizvoda, ali i izvukao brojne zanimljivosti i posebnosti vezane uz njih. Gosti su također mogli kušati sve predstavljene proizvode, kao i pobjednička vina Dubrovnik FestiWinea.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja