Srijeda, 8. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

GO HDZ: Vlahušić i Perić su nezakonito postupali prema taksistima

30.05.2014.


Sukladno zajedničkom prijedlogu kluba HDZ–HSP AS te kluba Laburista, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na posljednjoj sjednici donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu. Ovom odlukom se željelo zaustaviti nezakonito postupanje gradonačelnika Andra Vlahušića i resornog pročelnika Milana Perića u dijelu koji se odnosi na uvjete dodjele odnosno produženja koncesije za obavljanje taksi usluge na području grada Dubrovnika, stoji u priopćenju dubrovačkog HDZ-a.

 

 

- Navedena izmjena Odluke utemeljena je na odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom i Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja o čemu svjedoči i dopis iz Ministarstva financija - središnjeg ureda Porezne uprave.

 

 

Jasno smo inzistirali da taksi vozila moraju imati uređaj koji omogućuje kartično plaćanje obavljene taksi usluge putem poslovne banke po izboru autotaksi prijevoznika, a ne one poslovne banke koju je bez natječaja po osobnim kriterijima odabrao Gradonačelnik i resorni Pročelnik. Odgovor Gradonačelnika kako u uvjetima naziv poslovne banke nije naveden je neprihvatljiv jer je u praksi moguće produženje koncesije samo ukoliko ste preuzeli POS uređaj i tablet „Vlahušićeve banke“.  Cijena „paketa“ iznosi iznad 7.000,00 kuna, plus trošak mjesečnog održavanja 280 kuna+PDV i naknadu po obavljenoj transakciji. Primjerice, kod jedne druge poslovne banke POS uređaj se daje besplatno uz naknadu od 1 kune po provedenoj transakciji te proviziju 2., 3. ili 4. posto, zavisno o kartici s kojom korisnik usluge vrši transakciju.

 

 

Obveznici fiskalizacije kojima se dohodak i porez na dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu (mali obveznici fiskalizacije) nisu dužni imati uređaj za izdavanje fiskalnih računa već su dužni izdavati račune koji moraju biti uvezani u posebnu knjigu računa ovjerenu od strane Porezne uprave.

 

 

Poštivanje donesenih odluka na Gradskom vijeću obveza je gradonačelnika Vlahušića i pročelnika Perića. Izjave tipa: „ Inzistirat ćemo na ovome što smo zamislili, sviđalo se to nekome ili ne“, samo govore o modelu kojim se vodi Gradom. Tražimo, temeljem donesene Odluke Gradskog vijeća, da se svim taksi prijevoznicima produži koncesija bez obveze uzimanja tableta kod povlaštene poslovne banke, te da se malim obveznicima fiskalizacije omogući rad sukladno Zakonu o fiskalizaciji gotovine. HDZ će kroz djelovanje u Gradskom vijeću inzistirati na poštivanju zakona i odluka koje su donesene, pojašnjavaju se priopćenju Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik.   

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja