Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Radionice projekta HOLISTIC vrijednog 9,36 milijuna eura o seizmičkoj osjetljivosti

16.05.2014.


Zamjenik župana Davorko Obuljen pozdravio je sudionuke radionice koja se održava u sklopu   9,36 milijuna eura vrijednog projekta Holistic –Adriatic Holistic Forest Fire Protection koji pripada skupini projekata koji su temom usmjereni na zaštitu i prevenciju rizika u jadranskoj regiji s naglaskom na požare.

 

 

Dio projekta Holistic posebno se odnosi na istraživanje i nadzor seizmičke osjetljivosti zgrada od strateškog interesa kao i povijesnih građevina. Tim povodom u Dubrovniku je u tijeku trodnevna radionica tijekom koje će projektni partneri utvrditi način vođenja i izrade dokumentacije zgrada od strateškog interesa na području regija sudionica dijela projekta usmjerenog na praćenje seizmičke aktivnosti. Regija Marche zadužena je za prilagodbu posebnog programa koji će se za prikupljanje podataka koristiti na razini projekta, a nakon što svaka pojedina regija, temeljem zajednički utvrđenih kriterija, odredi zgrade od strateškog interesa na svom području.

 

 

Zamjenik župana  Obuljen rekao je kako je izuzetno važno sudjelovanje DNŽ u projektu Holistic istaknuvši da je upravo naša Županija na seizmički aktivnom području, ali i ugrožena požarima što zapravo predstavlja samu bit projekta Holistic.

 

 

 

Predstavnica Regionalne razvojne agencije DUNEA Helena Kangjera kazala da je županijska razvojna agencija uspješno prijavila 4 strateška projekta kojima pripada Holistic i  koji se trenutačno provode u DNŽ.

 

 

Sudionici dubrovačke radionice posjetili su seizmološku postaju na Bistrini gdje ih je predstavnik Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (čiji je sastavni dio i Seizmološka služba Republike Hrvatske) Marijan Herak upoznao s načinima praćenja seizmičke aktivnosti na našem području. Iznimno korisnim ocijenili su i sastanke s predstavnicima Zavoda za obnovu Dubrovnika te načelnikom Općine Ston Vedranom Antunicom koji su ih upoznali sa štetama na spomeničkoj baštini nakon potresa 1979. i 1996. godine, načinima vođenja dokumentacije o štetama te tijeku obnove pojedinih spomeničkih cijelina.

 

 

Nakon uspješnog završetka projekta Holistic, predviđenog za ožujak 2016. godine, bit će objavljena takozvana Zelena knjiga koja će, temeljem prikupljenih podataka za vrijeme realizacije projekta, sadržavati određene preporuke za poboljšanje dijela europskog zakonodavstva koji se tiče zaštite od potresa.

 

 

U dijelu projekta koji je posvećen zaštiti od požara  predviđen je niz aktivnosti koje se odnose na 24-satno protupožarno video i meteorološko motrenje uz automatsko prepoznavanje pojave požara, unaprjeđenje zakonodavnog okvira te standardizaciju postupaka tijekom intervencija između šumarskih, vatrogasnih i institucija civilne zaštite na području zemalja sudionica u projektu.

 

 

Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije, putem operativnog programa IPA ADRIATIC CBC, vrijedan je oko 9 milijuna i 360 tisuća eura, od čega je realizaciju projektnih aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije planirano oko 400 tisuća eura, a okuplja 19 partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije.

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja