Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Županijski HDZ-a traži široku javnu raspravu o termoelektrani u Neretvi

15.05.2014.


Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije na sjednici održanoj 12. svibnja 2014. godine, a povodom moguće izgradnje termoelektrana na ugljen i plin u dolini Neretve donio je sljedeće priopćenje:

 

  1. Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije razumije i dijeli zabrinutost građana za moguće negativne posljedice izgradnje termoelektrana na ugljen i plin u dolini Neretve.

  2. Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije poziva Vladu Republike Hrvatske da najprije pojasni svoj prijedlog za uvrštavanje termoelektrane na ugljen u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije budući da je navedeno u suprotnosti s izmjenama zakonodavne regulative iz područja prostornog uređenja donesenim tijekom 2013. godine. Naime, sukladno donesenim izmjenama planirani zahvat izgradnje termoelektrane snage 800 MW definira se kao građevina državnog značaja za koju se uvjeti provedbe zahvata definiraju Državnim planom prostornog razvoja. Spomenutim izmjenama zakonodavne regulative značajno se smanjuju ovlasti lokalne  i područne samouprave u području predlaganja i donošenja odluka o prostornom planiranju. Stoga podržavamo napore lokalne samouprave u Gradu Pločama za pravovremenim, potpunim i odgovornim informiranjem šire javnosti o ovoj temi.

  3. Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije podržava ulaganja na području ove županije te ističe nužnost da su zahvati prethodno usklađeni s prostornim planovima te gospodarskim, društvenim i okolišnim polazištima. Pri tome posebice ističemo važnost sagledavanja utjecaja zahvata na okoliš i prirodu kako se navedeni zahvati ne bi negativno odrazili na dosadašnju kvalitetu života na području mogućeg utjecaja.    

  4. Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije podržava provođenje najšire javne rasprave o mogućoj izgradnji termoelektrana na ugljen i plin u dolini Neretve, uz maksimalni angažman struke, kao i korištenje prava građana na referendumsko izjašnjavanje o ovoj temi.  

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja