Ponedjeljak, 1. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Prvo jadransko solarno postrojenje za hlađenje objekta na zgradi Vodovoda

13.05.2014.


Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, direktor Vodovoda Dubrovnik Pero Mišković i direktorica razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e otvorili su prvo jadransko solarno postrojenje za hlađenje objekata postavljeno na zgradi Vodovoda.

 

 

 

 

Grad Dubrovnik je prvi grad iz jadranske regije koji je napravio i pustio u pogon solarno postrojenje ovakvog tipa provedbom znanstvenog EU projekta „ADRIACOLD“  Ukupna investicija solarnog postrojenja iznosi 1.103.265,19 kuna, dok je vrijednost čitavog projekta za Grad Dubrovnik oko 1,7 milijuna kuna. Gradonačelnik Vlahušić ovom prilikom se zahvalio svim sudionicima u projektu, a istaknuo je uspješan rad razvojne agencije DURA-e na ekološkim projektima s naglaskom na energetsku učinkovitost, ali i na zapošljavanju mladih, prometu i baštini, koji su ukupno teški više stotina milijuna kuna. Šteta je u našem Gradu trošit druge izvore energije kada imamo sunčanih dana i možemo koristiti europske fondove i koristiti naše potencijale kako bi smanjili co2 i našu zemlju učinili energetski neovisnom, dodao je gradonačelnik Vlahušić. Novaković je naglasila kako će ovaj pogon donijeti značajne uštede koje tek treba izmjeriti, jer će se zahvaljujući obnovljivom izvoru sunčane energije prostorije Vodovoda zimi besplatno grijati, a ljeto hladiti što će smanjiti troškove električne energije.

 

 

 

Grad Dubrovnik sudjeluje u projektu s 15 posto ukupne investicije, dok 85 posto ukupne investicije sufinancira Europska unija putem darovnice iz programa IPA ADRIATIC - prekogranična suradnja. Nositelj projekta je DURA, a proveden je u suradnji s Gradom Dubrovnikom i Vodovodom Dubrovnik.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja