Utorak, 16. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Stećak kao novi, autohtoni suvenir

13.05.2014.


U organizaciji DUNEA-e u četvrtak s početkom u 10 sati u hotelu Adria održat će se predstavljanje aktivnosti projekta HERCUL – valorizacija kulturne baštine stećaka.

 

 

 

Tom će prigodom biti promoviran i suvenir ''stećak'', kao nova, autohtona, kulturna ponuda turističkog suvenira; predstavit će se i jedinstveni pilot projekt obnove i konzervacije lokaliteta sa stećcima u Čepikućima u Dubrovačkom primorju te ''Strategija za očuvanje stećaka u četiri uključena područja''.

 

 

 

U trenutku kada je pri samom kraju priprema nominacije za uvrštavanje stećaka na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a, a od potencijalne dvije lokacije s područja Hrvatske jedna se nalazi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Dubravka, Sveta Barbara u Konavlima, tematika stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – postaje sve aktualnija.

 

 

 

Projekt HERCUL prvi je projekt Regionalne razvojne agencije DUNEA izravno financiran iz fondova EU, a odabirom ovog projekta stećci su potvrđeni kao jedinstvena kulturna baština ovog dijela Europe.

 

 

 

U okviru projekta HER.CUL – valorizacija kulturne baštine stećaka na zapadnom Balkanu (Program EU: Preparatory actions for preserving and restoring cultural heritage in conflict areas int he Western Balkans for year 2012 – EUROPEAID/131266/C/ACT/MULTI) jedna od ključnih aktivnosti je i izrada „Strategije za očuvanje stećaka“.

 

 

 

Glavni cilj strategije je na kvalitetan način objediniti dosadašnja konkretna znanja o stećcima i njihovom stanju na prostoru četiriju regija uključenih u projekt: Dubrovačko-neretvanska županija (Republika Hrvatska), Općina Pljevlja (Crna Gora), Turistička zajednica Zapadne Hercegovine - Općina Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Općina Prijepolje (Srbija).  

 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja