Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Agrokor prodaje župski Getro, tko dolazi

06.05.2014.


Agrokor traži kupca za 50 trgovina Konzuma i 46 s liste Mercator Hrvatska, objavila je Agencija za zaštitu tržišnoga natjecanja (AZTN) dajući na uvid sve kriterije iz prve uvjetno dopuštene koncentracije dvaju velikih trgovaca na hrvatskom tržištu.

 

 

 

Među tim trgovinama je i Getro u Čibači, iako je, donosi poslovni.hr Mercator 2009. od bivšeg vlasnika Vjekoslava Gucića otkupio samo brend tvrtke, a prostor uzeo u zakup.

 

 

 

Interesa za preuzimanje ponuđenih 96 lokacija, čini se, neće manjkati. Martin Evačić, predsjednik Uprave Narodnog trgovačkog lanca (NTL), potvrdio nam je da će ta grupacija "iskazati interes za neke lokacije".

 

 

 

I vlasnik splitskog lanca Tommy Tomislav Mamić kaže da su "načelno zainteresirani i za kupnju i za preuzimanje, no konačnu odluku donijet će nakon što vide popis lokacija i procijene tržišni potencijal". Neslužbene informacije iz poslovnih krugova kažu da su objavu liste nestrpljivo čekali i u Kauflandu te Sparu i Billi. Od detalja u izvješću svakako je zanimljiva konstatacija Agrokora da će ova koncentracija "imati pozitivne učinke na tehnički i ekonomski razvoj tržišta" te da će buduća "ekonomije obujma donijeti troškovne uštede koje će osloboditi kapital za investiranje u prodajne cijene i učiniti ih atraktivnijima kupcima". Čak izravno navode da je potrošačka košarica Marcatora od Konzumove bila skuplja između 1,3 i 7,4 posto.

 

 

 

Najavljuju kako će se troškovne uštede reflektirati povoljno i na rabatnu politiku, pa će ubuduće ravnopravnije u regiji konkurirati velikim međunarodnim kompanijama. Poduzetnici čije osobne podatke AZTN ne otkriva nisu optimisti. Uvjereni su da će nova koncentracija samo pojačati negativan pritisak na dobavljače i dodatno narušiti tržišno natjecanje. Najprikladnijim modelom ocjenjuju da Agrokor ne preuzme cijeli portfelj Mercatora u Hrvatskoj. Jedan poduzetnik, dosadašnji zadovoljni dobavljač Mercatora, iznosi kako strahuje da će biti istisnut s polica jer proizvodi isti asortiman kao i neke Agrokorove članice. Od strukovnih institucija HGK prednost vidi upravo u "ekonomiji obujma", HOK nema primjedaba na novu koncentraciju, a HUP se nije očitovao, baš kao ni udruge za zaštitu potrošača i Savez udruga malih trgovaca. 

 

Poslovni.hr/zupskiportal.hr

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Čišćenje Prevlake i Molunta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja