Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Sedam upotreba ljuske od jaja za koja sigurno niste znali

02.05.2014.


Osim što je najčešće korištena namirnica kao sastojak u receptima ili kao obrok, jaje ima niz vrijednosti i nakon što potrošimo njegov sadržaj.

 

 

 

 

Naime ljuska jajeta prijatelj je kože, kućanstva i kućnih ljubimaca, njegove moći koristili su naši stari i to s razlogom. Donosimo 7 pametnih upotreba čvrstog oklopa

 

 

 

 

1. Čistač kamenca
 

Ljusku jajeta dobro usitnite, najbolje u kuhinjskoj krpi i lupajući drvenim batom ili valjkom. Potom ljusku pomiješajte s jabučnim octom i koristite kao abrazivno sredstvo za uklanjanje kamenca sa sudopera, termosica i posuđa.

 

 

 

 

2. Prirodni pesticid
 

Zdrobite ljusku jajeta i njome obložite krug oko biljki u vrtu, ljuska će je štititi od navale malih štetočina popt gusjenica i puževa te djelovati poput prirodnog pesticida. Miris jajeta također će štititi prilaz nepoželjnih gostiju vrtu.

 

 

 

3. Kućni doktor
 

Tanka membrana unutar ljuske jajeta često se u vremenima naših starih koristila kao zaštita na posjekotinama i lijek kod uraslim noktiju.

 

 

 

4. Kuhinjsko pomagalo
 

Na dnu jajeta napravite rupicu promjera pola centimetra i nježno tresite dok kroz nju ne iziđe sadržaj jajeta. Ljusku operite pod mlazom mlake vode posušite i koristite kao kalup za izradu primjerice čokoladnih jaja.

 

 

 

5. Najjeftiniji vodoinstalater
 

Nekoliko ljuski jajeta zdrobite i ubacite u odvod, te pustite vodu da teče. Pod mlazom će ljuska prolazeći kroz cijevi na sebe pokupiti nečistoće i masnoće te ih ukloniti.

 

 

 

6. Sredstvo protiv svrbeža
 

Ljuske jajeta ostavite u staklenci s jabučnim octom u periodu od dva dana. Ljuska će omekšati i nastat će homogena smjesa koju možete koristiti kod iritacije kože i svrbeža posebice onih uzrokovanih ugrizima insekata.

 

 

 

7. Nadomjestak prehrani kućnog ljubimca
 

Ljusku od jajeta stavite u pećnicu na pola sata pri temperaturi od 250 stupnjeva. Ljusku ohladite i prebacite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem te usitnite valjkom. Zdrobljenu smjesu stavite u hranu svojeg psa kao nadomjestak kalcija za zdrave kosti i zube vašeg ljubimca.

 

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja