Utorak, 23. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

HDZ-ovci smatraju da se istraživanje nafta u Jadranu ne provodi transparentno

15.04.2014.


Nismo protivnici istraživanja nafte u Jadranu, ali držimo da se postupak vrši izvan očiju javnosti i da se radi na netransparentan, a gotovo i tajnovit način, kazao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Branko Bačić na konferenciji za novinare sazvanoj povodom Vladinog istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

 

 


- Cjelokupni postupak istraživanja nafte započeo je donošenjem odluke o izmjenama i dopunama strategije prostornog uređenja RH koja je donesena prošle godine. Tom strategijom predviđeno je da se na području Jadrana istraži i eventualno eksploatira 29 polja. Očekivali smo da će Vlada izraditi stratešku procjenu utjecaja na okoliš, a ona to nije napravila što je protivno i Zakonu o okolišu. - kazao je Bačić, podsjetivši da su župan Dobroslavić i on prvi na konferenciji za novinare upozorili na problem 2. kolovoza prošle godine.

 

 

- Radi se o najloženijem tehnološkom procesu na svijetu, a pogotovo na dubinama ispod 350 metara. Naime, od 29 polja predviđenih za eksploatiranje njih deset  nalaze se južno od Korčule, a ujedno su i na najvećim dubinama. - rekao je Bačić.

 

 

- Očekivali smo da će Vlada prije nego se upusti u javno nadmetanje za izdavanjem dozvola za iskorištavanje nafte nešto pitati građane, turističke djelatnike ili ribare. Naime, havarija koja bi se mogla dogoditi ne bi samo uništila morski okoliš negho bi značajno utjecala na turizam. - kazao je Bačić te je pozvao Vladu da proces ne vodi ovakvim načinom.

 

 

Župan Dobroslavić osvrnuo se na karte Ministarstva prema kojima se vidi da najužnije polje je ucrtano prema privremenom režimu granice s Crnom Gorom.

 

- Bezbroj puta smo upozoravali Vladu da je nama neprihvatljivo da se zadržava privremena granica s Crnom Gorom.  Tim se šalje jedan negativan signal javnosti,ali i drugoj strani.  Ovako se može pomisliti da smo mi zadovoljni granicom. No, mi nju ne prihvaćamo i smatramo da ona mora biti crtom sredine Bokokotorskog zaljeva. Inzistiramo da Vlada pokrene utvrđivanje stvarne granice s Crnom Gorom, pa makar i arbitražom. - zaključio je Dobroslavić.

dubrovnikpress.hr

Najčitanije (7 dana)

Što arheolog Perkić kaže o vrijednim pelješkim nalazima
FOTOGALERIJA: Oldtimer Rally po Pelješcu
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja