Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan i direktorica DUNEA-e na koordinaciji župana Jadranske Hrvatske

17.03.2014.


Župan Nikola Dobroslavić i direktorica regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić sudjelovali su u Šibeniku na sastanku Koordinacije župana Jadranske Hrvatske i županijskih regionalnih koordinatora.

 

 

Na sastanku se govorilo o ukidanju sufinanciranja preuzetih djelatnika iz Ureda državne uprave u Upravne odjele Županija te je zaključeno da Koordinacija župana Jadranske Hrvatske uputiti Inicijativu Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja da novi Zakon o gradnji dopuni starim odredbama o novčanoj pomoći županijama za plaće preuzetih službenika.

 

Također je bilo govora o izradi Strategije pametne specijalizacije.  Istaknute su aktivnosti projekta pod nazivom „Croatian Adriatic Business Infrastructure Network“ (CABIN), koji obuhvaća mrežu znanstveno - tehnoloških parkova i inovacijsko - istraživačkih centara Jadranske Hrvatske. U našoj županiji se projekt odnosi na Poslovno – inovacijski centar za marikulturu - MARIBIC na Bistrini. Zaključeno je da aktivnosti projekta CABIN budu prijedlog za Strategiju pametne specijalizacije. 

 

Zamjenik ministra regionalnog razvoja i EU fondova  Jakša Puljiz održao je prezentaciju  o plansko - programskim dokumentima Republike Hrvatske za korištenje fondova Europske Unije za razdoblje 2014.-2020. godine.

 

Dan ranije, župan Dobroslavić sudjelovao je i na sastanku Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija u Zagrebu. Osim rasprave o problematici javne nabave, Izvršni odbor je, raspravljajući o ulozi županija i lokalne samouprave u ustroju samouprave u Hrvatskoj, usvojio zaključak da regionalni i lokalni ustroj treba graditi na postojećem sustavu koji treba dodatno decentralizirati i prenijeti mu uz ovlasti i financijska sredstva.

 

Zajednica županija ne smatra dobrim prijedloge za smanjivanjem broja županija, gradova i općina, odnosno uvođenjem regija. Zbog toga će angažirati stručnjake za izradu studije koja će pokazati koje mjere mogu pridonijeti daljnjoj decentralizaciji sustava, a na tragu iskustva europskih zemalja. Za ovakav pristup izjasnili su se predstavnici svih županija osim dvije koje su se suzdržale.

IO zatražio je da se županijama vrate sredstva koja su do sada dobivale za preuzete djelatnike na poslovima prostornog uređenja i graditeljstva, te da ta sredstva kao ni do sada ne ulaze u masu plaća koja je ograničena Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Zatražit će se s tim u vezi sastanak s ministricom Ankom Mrak Taritaš. S ministricom će se raspraviti i problem nedostatnih sredstava za poslove legalizacije koji je uočen u većem broj županija. 

 

Na marginama oba sastanka govorilo se i o najavama promjena statusa županijskih uprava za ceste, čemu se župani jadranske Hrvatske, ali i svi drugi župani oštro protive, jer bi to značilo daljnje zadiranje u djelokrug rada županija i njihov financijski kapacitet.

Najčitanije (7 dana)

U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja