Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

I Dubrovčani u vodstvu nove stranke – Nacionalni forum

03.02.2014.


Nakon formiranja Inicijativnog odbora regije Zagreb te niza lokalnih Inicijativnih odbora diljem zemlje među kojima je i Dubrovačka regija, Nacionalni forum pod krilaticom „Ne postoji ništa snažnije od ideje čije vrijeme je stiglo“ uspješno je završio proces osnivanja političke stranke te se time i formalno pridružio hrvatskoj političkoj sceni. Na Osnivačkoj konvenciji u dvorani Kornati Hypo centra u Zagrebu, pred mnoštvom okupljenih građana, članova, političara i veleposlanika europskih i svjetskih zemalja oformljena su tijela Nacionalnog foruma, izabrani su njihovi predsjednici i članovi te je usvojen Program i Statut.

 

 

Za prvog predsjednika Nacionalnog foruma izabran je njegov idejni pokretač, prof. dr. sc. Nikica Gabrić. Gorjanka Horjan, Tomislav Šlat, Goran Kozina, Drenislav Žekić i Mato Palić imenovani su potpredsjednicima nove stranke, za glavnog tajnika izabran je Edvin Jurin. U središnja tijela Nacionalnog foruma izabrane su i Dubrovkinje i Dubrovčani, među kojima su Ariana Lušić Putili i Đuro Lubura pronašli svoje mjesto u predsjedništvu stranke, dok su u glavni odbor stranke izabrani Slavica Ivanišević, Zvonimir Mataga i Damir Lukić.

 

 

Srž Novog puta je građanin Hrvatske, odnosno stvaranje preduvjeta za bolji i kvalitetniji život te pravo na budućnost. U svom budućem djelovanju Nacionalni forum ima nekoliko primarnih ciljeva. Jedan od njih je preuzeti ulogu stranke koja nameće visoke kriterije, koja od svojih političkih partnera traži više odgovornosti prema državi, društvu i prema budućnosti, a manje trgovine sinekurama, direktorskim mjestima javnih poduzeća, subvencijama i naknadama. Zbog toga Nacionalni forum nudi program vlade stručnih ljudi.

 

 

Razvoj ljudskog kapitala je središnja vrijednost Nacionalnog foruma. Cilj je investirati u ljude na svim razinama u svakoj dobi, osiguranjem pet važnih ljudskih i građanskih prava: prava na rad, prava na znanje i obrazovanje, prava na zdravlje, prava na dostojanstvo svake dobi.

Potaknuti pozitivnim primjerima iz europske prakse te vođeni sloganom „Može se – Možemo“, Nacionalni forum je u prosincu prošle godine započeo s pripremama za osnivanje stranke okupljajući ljude koji su pokazali iznimnu želju i volju za sudjelovanjem, redom stručnjake s različitih područja djelovanja koji su svoje znanje i vještine stavili na raspolaganje stvaranju neke drugačije Hrvatske. Cilj je bio iznaći točke koje ih spajaju koncentrirajući se pritom na kreiranje strategije i programa koji će dati jasne odgovore na trenutne negativne trendove u zemlji. Odgovore kako potaknuti mladog i visokoobrazovanog čovjeka da ostane u svojoj zemlji, kako mu ponuditi budućnost, kako umirovljenicima koji su stvarali i radili omogućiti dostojanstvenu starost te kako svim građanima pružiti priliku za kvalitetniji život.

 

 

„Na Forumu smo u proteklih godinu dana okupljali ljude bez obzira na ideološku pripadnost, od biskupa do predsjednika Republike, od desnice do centra i ljevice, laika i vjernika, matematičara i povjesničara umjetnosti, alternativaca i menadžera svjetskih kompanija, nezaposlenih i uspješnih poduzetnika. Na naše skupove moglo se ući s ulaznicom tolerancije i spremnosti na razgovor, na slušanje drugih. Poželjna je bila i vjera da Hrvatska ima ljude i ima budućnost. Bavili smo se važnim pitanjima nacije. Zato smo bili Nacionalni forum.“, naglasio je prof. dr. Nikica Gabrić.

 

 

Podsjetimo, Nacionalni forum započeo je svoje djelovanje kao udruga prije više od godinu dana kad je održan prvi Nacionalni forum pod krovnom temom „Ideje i projekti za europsku Hrvatsku“ na kojem su stručnjaci, neovisno o vlastitim političkim uvjerenjima, prezentirali potencijalne projekte koji se oslanjaju na nebrojene neiskorištene mogućnosti zemlje. Od tog trenutka do danas Nacionalni forum je okupio je više od tri tisuće aktivnih sudionika, surađivao s mnogobrojnim inozemnim i domaćim stručnjacima te ponudio brojne razvojne projekte. 

 

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja