Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Vlada sa županima dogovara prihvat ukrajinskih izbjeglica

23.03.2022.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine. Na sastanku je sudjelovao i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

 

Predsjednik Vlade izvijestio je da je, prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7 posto, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5 posto te 3.629 djece, odnosno 38,8 posto. Dodao je da će Hrvatska nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.

 

“Hrvatska je bila na pravoj strani i povijesti i međunarodnoga prava i onih vrijednosti koje su utemeljene u našem Ustavu i koje su univerzalne vrijednosti koje dijelimo”, poručio je.

 

Što se tiče sastanka, premijer Plenković kazao je kako je njegov cilj rasprava o tome što se može poboljšati u postojećoj strukturi. Dodao je da je uspostavljena i web stranica “Hrvatska za Ukrajinu” na ukrajinskom jeziku, koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

 

“Mi imamo i unaprjeđujemo koordinaciju kroz civilnu zaštitu, Crveni križ, jedinice lokalne i područne samouprave, osiguravanje zdravstvene skrbi, socijalne skrbi, a kroz institut privremene zaštite govorimo o što lakšoj integraciji Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada, o predškolskom odgoju za djecu, o uključivanju u školski sustav”, naveo je.

 

Svi su ti elementi, smatra premijer Plenković, dobro postavljeni i sada se trebaju samo usavršiti na razini koordinacije središnje vlasti, županija, gradova i općina te svih nadležnih tijela i institucija.

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja