Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

OSNOVCI ZA OSNOVNO: Šleper sa 24 palete hrane i higijenskih potrepština stigao u Albaniju

16.11.2021.


U listopadu, mjesecu koji je u Katoličkoj Crkvi na poseban način posvećen misijama, Caritas Dubrovačke biskupije odlučio je pomoći stanovnicima u sjevernom dijelu Albanije, u mjestu Lezhu (Lješu) gdje kao svećenik i misionar djeluje Dubrovčanin don Frano Čivljak.

 

U akciju pod nazivom „Osnovci za osnovno” bilo je uključeno sedam osnovnih škola s područja grada Dubrovnika: OŠ Mokošica, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića te OŠ Antuna Masle. Učenici,predvođeni djelatnicima, učiteljima i profesorima te ravnateljima škola, o Danima kruha su donosili osnovne namirnice, koje su nakon što prikupljanja, predali djelatnicima i volonterima Caritasa Dubrovačke biskupije, marljivo i radosno pomažući ukrcati ih u kombi.

 

„Jedna djevojčica nije bila u svojoj školi kada su se paketi prikupljali, pa je zamolila roditelje da je dovezu u Caritas, kako bi osobno predala paket. Osmijesi na licima djece, poruke ispisane na albanskom jeziku, paketići s dodatkom igrački i slatkiša - sve ove divne priče nam pokazuju kako se od malena odgaja za dobrotu i pomoć bližnjima u potrebi, što se ovakvim akcijama najviše postiže’’ - ističu iz biskupijskog Caritasa.

 

Svoje pakete pomoći, osobito u vidu pelena za odrasle, u prostor Caritasa Dubrovačke biskupije donosili su i svi sugrađani dobre volje. Vrijednu donaciju 15 paleta pelena za odrasle uputio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

 

Pun šleper robe, težak 8 tona s 24 palete, u Albaniju je stigao 12. studenoga. Don Frano Čivljak i njegovi suradnici te volonteri odmah su krenuli s iskrcavanjem namirnica uz zahvalu i poruku da će sve pristiglo uvelike olakšati nadolazeće dane svima potrebitima u gradu Lezhu. Akcija je provedena uz odobrenje ureda Papinskih misijskih dijela u Republici Hrvatskoj.

 

Podsjetimo, don Frano se dirljivim pismom obratio dubrovačkom Caritasu moleći za pomoć stanovnicima Lezha kojih ima oko 15 tisuća, a u samu katedralnu župu sv. Nikole, u kojoj on djeluje, dolazi i stanovništvo iz okolnih mjesta. „Velike su potrebe ovih ljudi, što zahtjeva veliki angažman. Kao višegodišnjem misionaru i župniku na srcu mi je biti od pomoći ovoj zajednici što je više moguće“, pisao je župnik Čivljak te opisao situaciju u ovoj vrlo siromašnoj zemlji koja je prije dvije godine bila pogođena potresom, a uz to i koronakrizom. „Ovdje je konkretno velika potreba za osnovnim potrepštinama, od hrane to su one osnovne stvari kao što su riža, brašno, pasta i sl., te potrepštinama za kućanstvo: deterdženti, sapun i drugo. Posebno je velika potreba za pelenama za odrasle, koje su ovdje teško dobavljive i inače su vrlo skupe i često nekvalitetne. Uz to, često se traže i pelene za djecu“ - pri pokretanju akcije istaknuo je don Frano Čivljak.

Najčitanije (7 dana)

Komemoracija i ispraćaj tragično stradalog vatrogasca Gorana Komlenca
DHMZ: Jug Hrvatske bi mogao imati problema s opskrbom vode
Lasić o povezivanju općina u Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja