Subota, 11. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTOGALERIJA: Dubrovačke knjižnice - Marija Jurić Zagorka – pisac u suknji

12.05.2017.


Dubrovačke knjižnice u suradnji s Centrom za ženske studije Zagreb organizirale su dvodnevnu manifestaciju „Marija Jurić Zagorka – 60 godina poslije“ u okviru koje su se održala dva predavanja.

 

 

 

Program je započeo predavanjem „Zagorka i žensko pitanje: stota obljetnica zahtjeva za žensko pravo glasa“ u četvrtak, 11. svibnja, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Predavačice Ana Pavlić i Sandra Prlenda naglasak su stavile na početak borbe za rodnu ravnopravnost

u Hrvatskoj promatranu kroz prizmu djelovanja Marije Jurić Zagorke.

 

 

 

Istaknule su kako je njezina borba bila na tri fronte: protiv Mađarona i mađaronske politike, drugo protiv njemstva i treće protiv postojećeg društvenog nepisanog zakona, da ženi nema mjesta u javnom radu. Kad se profesionalno počela baviti novinarstvom nadjenuli su joj nadimak “pisac u suknji”.„Kad kažemo da je Zagorka pionirka onda  to upravo i mislimo jer je ona pomicala granice  od onoga što se očekivalo od žena njezine dobi i njezine klase u to vrijeme“ naglasila je Prlenda.

 

 

 

Zagorkinom novinarskom i književnom radu bilo je posvećeno drugo predavanje „Javna riječ kao žensko oružje“ koje je održano u petak, 12. svibnja, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Pavlić i Prlenda dubrovačkoj su publici predstavile ključne trenutke Zagorkinog književnog rada iz perioda kada je bila reporterka u Obzoru, izvjestiteljica iz sabora u Budimpešti te urednica ženskih časopisa.

 

 

“Naglasujem ovo: Osnovala sam ženski časopis “Hrvaticu” izključivo iz moralnih i patriotskih ciljeva a nikako iz bilo kakvih materijalističkih. Htjela sam naime da još za života, kao najstarija i po broju prva hrvatska novinarka stvorim hrvatskoj ženi i hrvatskom domu jedan list, koji će biti hrvatski ne samo po jeziku, nego po duhu i srcu”. – izjava je Marije Jurić Zagorke o motivima osnivanja časopisa “Hrvatica”.

 

 

 

Također analiziran je i njezin književni rad u kontekstu tadašnje proizvodnje popularne kulture kroz tiskane medije to jest romane u nastavcima.

 

 

 

Ovom manifestacijom Dubrovačke knjižnice dale su doprinos obilježavaju 60. godišnjice smrti Marije Jurić Zagorke (2. 3. 1873. – 29. 11. 1957.).

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja