Četvrtak, 29. veljače 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

LJETNE IGRE: SOA smatra da je predstva u Kuparima sigurnosni rizik zbog đihadista

13.05.2015.


Predstava Michela Houellebecqa „Elementarne čestice“ u režiji Ivice Buljana skinuta je s programa Dubrovačkih ljetnih igara 'zbog sigurnosnih rizika'.

 

 

 

 

''Temeljem pismenog zahtjeva Dubrovačko-neretvanske županije za procjenom rizika postavljanja predstave Michela Houellebecqa „Elementarne čestice“ u sklopu 66. Dubrovačkih ljetnih igara, u srpnju 2015. u Kuparima, Ministarstvo unutarnjih poslova RH je nakon izvršene procjene utvrdilo da bi izvođenje iste predstavljalo sigurnosni rizik.

 

 

 

 

 

Dubrovačke ljetne igre postupit će po zakonima Republike Hrvatske, a o promjeni programa javnost će uskoro biti obaviještena'', navodi se u priopćenju koje je potpisala ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović.

 

 

 

 

O razlozima skidanja predstave s programa u MUP-u kažu kako su  temeljem sigurnosne procjene Sigurnosno-obavještajne agencije uputili zatraženo mišljenje ravnateljici Dubrovačkih ljetnih igara kako bi izvođenje konkretne predstave predstavljalo sigurnosni rizik.

 

 

 

- Smatramo potrebnim naglasiti da mišljenje nije obvezujuće niti se radi o zabranjivanju izvođenja predstave, već je konačna odluka prepuštena organizatoru', priopćeno je iz MUP-a.

 

 

Podsjetimo, Michel Houellebecq je izašao na naslovnici francuskog satiričnog lista Charlie Hebdoupravo kada je u prostorijama tog lista u terorističkom napadu ubijeno 12 članova redakcije.

 

 

Houellebecqu je tada objavljen roman 'Submission' ('Podčinjavanje') u kojem je zamislio francuskog predsjednika 2022. kao muslimana. Nakon masakra u redakciji Charlie Hebdoa, iz sigurnosnih razloga otkazana je promocije Houellebecqova romana, a sam pisac skrivao se na tajnoj lokaciji pod policijskom zaštitom.

 

 

 

 

Redatelj predstave Ivica Buljan ostao je zatečen zabranom. ''Nevjerojatan potez i atak na slobodu izražavanja. Želim službenu izjavu kako bih znao na što se pozivaju...", rekao je za N1 Buljan. Njegovo službeno priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

 

 

- Michel Houellebecq je jedan od najvećih pisaca sadašnjeg vremena, a "Elementarne čestice" prema mišljenju kritike najznačajni je roman posljednja dva desetljeća koji je doživio velik broj kazališnih interpretacija, a prema njemu je snimljen film. To je navelo Mani Gotovac i mene da se kroz prizmu kazališta ovoga ljeta uhvatimo u koštac s djelom koje i u domaćoj javnosti, od objavljivanja 2004., uživa kultni status. Houellebecq piše u njemu o željeznoj ruci tržišta, bešćutnom zakonu ponude i potražnje, frustracijama i tjeskobama, ali i o poštovanju rada, žena, ljubavnog odnosa... Scenskom adaptacijom romana i njezinim smještanjem u ambijent Kupara, s autorskom ekipom i ansamblom od petnaest glumaca, bavim se od početka godine. Da je Houellebecq opasno ime, to smo svi saznali 7/1 nakon masovnog ubojstva novinara Charlie Hebdoa, koji su pripremali naslovnicu lista s njegovim likom. Jesmo li bili svjesni rizika skandala koje ovo ime nosi sa sobom? Svakako, ukoliko svaki autentični umjetnik izvrće glatku i privlačnu sliku koja nam se nudi kao zbilja, pokazuje nam simptome manjkavosti sadašnjeg svijeta. Vokacija je kazališta da otvara takve probleme, pokušava ih razumjeti, prikazati, i gledateljima ponuditi neku orijentaciju u trenutku u kojem živimo. Administrativna zabrana MUP-a da se dalje javno bavimo Houellebecqovim djelom pokazuje strah od hrabrosti kazališta koja nadilazi poimanje službeničkog uma. Akt cenzure zapravo je nalog za odustajanje od upotrebe pameti'', stoji u priopćenju.

 

 

 

 

 

U priopćenju iz Ministarstva kulture se ističe kako se uz poštovanje umjetničkih sloboda, u ovom slučaju ne može zanemariti sigurnosnu procjenu resornog ministarstva. Vodstvo Dubrovačkih ljetnih igara autonomno će odlučiti o eventualnoj promjeni premijernog naslova.

 

Najčitanije (7 dana)

Kako seizmolog komentira potrese na Pelješcu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja