Srijeda, 8. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

HOLISTIC: Utjecaj seizmičkih aktivnosti na zgrade od javnog interesa

21.04.2015.


Dubrovačko-neretvanska županija bila je domaćinom sastanka partnera projekta HOLISTIC, tematski posvećenom mjerenju utjecaja seizmičke aktivnosti na zgrade od javnog interesa na područjima na kojima se odvijaju projektne aktivnosti.

 

 

 

Tridesetak sudionika sastanka pod nazivom IPA and EU Policy Makers' International Seminar održalo je nekoliko tematskih izlaganja te panel raspravu čije su teme bile procjena ugroženosti od potresa na jugoistoku Europe te obnova spomeničke baštine oštećene u potresima. Seminar je okupio hrvatske i talijanske stručnjake iz područja seizmologije i građevinarstva, a posebno je bilo riječi o primjeni rezultata projekta HOLISTIC u procesu donošenja odluka iz različitih područja, na razini Europske unije, u cilju smanjenja mogućih posljedica potresa.

 

 

 

Zaključeno je da prikupljanje podataka o dinamičkim paremetrima zgrada od strateškog interesa nužno za određivanje seizmičke osjetljivosti zgrada u kojima su smještene službe čije bi zauzeće bilo nužno u slučaju nesreće. Istaknuta je nužnost uključenja akademske zajednice u izradu prostorno planske dokumentacije s ciljem prevencije posljedica potresa na seizmički osjetljivim područjima. Daljnje ulaganje u istraživanje i monitoring seizmičke aktivnosti tla na kojima su smještene zgrade od javnog interesa i vrijedni spomenici kulture od iznimne je važnosti za razvoj i poboljšanje tehničkih rješenja seizmičke asanacije objekata – stoji također, uz ostalo, u zaključcima sastanka.

 

 

 

Projekt HOLISTIC ukupno je vrijedan preko 9 milijuna i 300 tisuća eura, a u njegovoj realizaciji sudjeluju dvadeset i dva  partnera iz 8 europskih zemalja: Italije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke i Hrvatske. Projektne aktivnosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija vrijedne su 400 tisuća eura i u 85 postotnom iznosu sufinancirane su sredstavima Europske unije putem programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, stoji u priopćenju iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja