Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Blagdanom Cvjetnice katolici ulaze u Veliki tjedan i pripravu za Uskrs

29.03.2015.


Diljem katoličkog svijeta danas se slavi Nedjelja muke Gospodnje, odnosno Cvjetnica i time je obilježen početak Velikog tjedna kao priprave za najveći katolički blagdan Uskrs. Tijekom misnih slavlja Cvjetnice, koja su obilježenja pjevanjem Muke,  blagoslovljene su maslinove i palmine grančice.

 

 

 

 

Na Veliku srijedu, 1. travnja u 18 sati Misu posvete ulja na kojoj će koncelebrirati svećenici i redovnici iz cijele biskupije, predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na toj misi oni će obnoviti obećanja koja su dali na ređenju. Također će u obredu biti blagoslovljena i posvećena ulja za sakramente koji će se tijekom sljedeće godine dijeliti vjernicima.

 

 

 


Na Veliki četvrtak, 2. travnja Misu Večere Gospodnje dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodit će u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati. Na ovoj misi biskup će oprati noge dvanaestorici 'apostola'.

 

 

 


Na Veliki petak, 3. travnja obredi Velikog petka počinju u 18 sati u dubrovačkoj katedrali, a predvodit će ih biskup Mate Uzinić. Nakon obreda vjernici će se u procesiji, u kojoj se nosi relikvija Isusovog križa koja se čuva u Moćniku katedrale, uputiti ulicama Grada pjevajući korizmene pjesme i moleći za blagoslov ljudi i Grada.


 

 

 

Na Veliku subotu, 4. travnja Vazmeno bdijenje u dubrovačkoj katedrali počinje u 21 sat i predvodi ga dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.


 

 

 

Bdijenje se sastoji od više obreda: Službe svijetla, Službe Riječi, Krsne službe i Euharistijske službe. Posebno je dojmljiva Služba svijetla na početku bdijenja koja se odvija u mraku. Na ulazu u katedralu biskup blagoslivlja oganj te se od njegovog žara pali velika uskrsna svijeća. Potom svećenik kroz crkvu, koja je i dalje u mraku, nosi veliku uskrsnu svijeću i zaustavlja se na tri mjesta pjevajući: „Svijetlo Kristovo!“ Narod, također pjevajući, na to odgovara „Bogu hvala!“ Vjernici onda pale svoje male svijeće s plamena uskrsne svijeće, dijeleći taj plamen jedni drugima. Cijela crkva tako bude većim dijelom u mraku osvijetljena s malim upaljenim svijećama u rukama sudionika, a procesija dolazi do svetišta. Slijedi pjevanje prekrasnog hvalospjeva uskrsnoj svijeći u kojem se, uz ostalo, pjeva: „Ovo je noć kada je Krist raskinuo okove grijeha i kao pobjednik od mrtvih ustao. Jer ništa nam ne bi vrijedilo rođenje, da nismo dobili otkupljenje.“  Slijede čitanja, pjevanja psalama i molitve Službe Riječi i dalje u polumraku. Početnim stihom „Slava Bogu na visini“ pale se sva svjetla, počinju zvoniti crkvena zvona koja nisu zvonila od večeri Velikog četvrtka, a orgulje zasviraju u svoj jačini – u znak Kristova uskrsnuća. Nakon evanđelja i homilije slijedi Krsna služba u kojoj se blagoslivlja voda i vjernici, s ponovo upaljenim svijećama, obnavljaju krsna obećanja.  Svečana euharistijska služba slavi se na ponovo pokrivenom i uređenom oltaru. Na kraju mise pjeva se „Kraljice neba, raduj se!“

 

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja