Petak, 29. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Mornarički dragovoljci ograđuju se od Čizmića i traže da s karića digne amblem HRM

07.12.2014.


Pripadnici Udruge dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Split – podružnica Dubrovnik osudili su svog predsjednika Želimira Čizmića zbog toga jer je „bez njihovog znanja predložio sebe i još osmoricu za dodjelu odličja kod predsjednika Iva Josipovića“.  Na konferenciji za novinare su također ustvrdili kako je on ionako osnovao svoju Udrugu dragovoljaca HRM Dubrovnik te traže da odstupi iz njihove Udruge kojoj je sjedište u Splitu.

 

 

 

 

Kako donosi dubrovnikpress.hr, član Udruge dragovoljaca HRM Split - podružnica Dubrovnik Dragan Klepo kazao je kako je Pilarski vod, kojemu je i sam pripadao, bio jedna od svjetlijih točaka HRM-a za vrijeme Domovinskog rata.
 

 

 

- Pilarski vod činilo je nas 11, koji smo 8. studenoga 1991. dragovoljno pošli na Bosanku gdje smo u jednoj od najvećih borbi s neprijateljskim snagama izgubili Francija Lazibata. Želimir Čizmić tada nije bio s nama već je od osnivanja HRM 1. studenoga pa sve do kraja te godine bio u hotelu Komodor. No, 23 godine nakon tih događanja on je s još sedam članova naše podružnice 20. siječnja ove godine osnovao svoju Udrugu. Tada je predložio sebe i još osam branitelja za dodjelu odličja, a mi smo to tek saznali iz medija. - kazao je Klepo.

 

 

 

- On je s Karužićem bio kao „prst i nokat“, dan prije odlikovanja s njim je sjedio na piću, a nije mu ništa rekao o odličjima! Ne omalovažavam sudjelovanje odlikovanih, ali po kojim su kriterijima oni dobili priznanje predsjednika Josipovića? Također, ne slažemo se s njegovim govorom kod Josipovića jer je branitelje koji prosvjeduju u Zagrebu nazvao nezadovoljnicima kojima država ne bi trebali udovoljavati. - objasnio je Klepo.

 

 

 

- Ovim putem, javno poručujemo Čizmiću da odstupi iz naše podružnice, da makne ambleme HRM-a sa svojih karića jer su oni dio njegove privatne tvrtke i da iz pijeteta prema nama više ne dolazi na obilježavanje na Bosanku jer ionako je došao samo jednom ili dvaput. - poručio je Dragan Klepo Čizmiću.

 

 

 

Dopredsjednik Udruge dragovoljaca HRM-a Split - podružnica Dubrovnik Slavko Karužić kazao je kako ga je bilo sram jer je posljednji put Čizmić na Bosanku došao u uniformi.
 

 

 

- Ove godine nisam htio na Bosanku doći u odori jer me sram njegovih izjava. Bio sam zapovjednik Pilarskog voda, a nije me obavijestio što se događa. Kao zapovjednik tražio bi da pripadnici Pilarskog voda dobiju priznanje. Primjerice, da su samo dva pripadnika Pilarskog voda dobila priznanje bilo bi mi manje krivo. Inače, kad je Čizmić zadnji put bio na Bosanci pokušali smo s njim razgovarati, ali nije nam dao doći do riječi. - tvrdi Karužić.

 

 

 

Branitelj Mato Barišić iz Kupara također se ogradio od izjave koju je Čizmić izrekao kod Josipovića, napominjući kako poštuje institucije države, ali i ističući kako tih institucija ne bi bilo da nije bilo branitelja.
- Najbitnije je da se distanciramo od izjave koju je kazao o prosvjedima branitelja u Zagrebu. Mi smo uz njih jer smo i sami branitelji. - ustvrdio je Barišić.

 

 

 

Inače, oni su istaknuli kako Čizmić više ne bi smio biti član njihove Udruge jer je osnovao svoju.
- Radimo na tome da ga sjedište naše Udruge u Splitu smjeni i da on više ne može koristiti naše prostore. Prostor je dodijeljen Udruzi dragovoljaca HRM Split - podružnice Dubrovnik, a ne njegovoj Udruzi dragovoljaca HRM Dubrovnik. - rekao je Klepo.

 

 

 

Članovi dubrovačke podružnice Udruge dragovoljaca HRM Split, kojima su podršku na konferenciji za novinare pružili i članovi drugih braniteljskih udruga iz Dubrovnika, također su rekli da je zapravo prostor udruge najmanji problem, već su naglasili kako ih najviše smeta to što je devet ljudi između sebe podijelilo odličja „bez određenog kriterija“, kako su kazali. Istaknuli su kako bi se sve dalo i izgladiti kad bi se Čizmić javno ispričao i vratio svoje odličje.

 

 

www.dubrovnikpress.hr

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja