Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Kinezi bi ulagali u Pelješki most

05.11.2013.


Kineske su kompanije spremne investirati u infrastrukturu u Hrvatskoj, odnosno u luke Ploče, Rijeku i Vukovar, u željezničku prugu između Hrvatske i Mađarske, most na Pelješcu, kao i u hidroelektrane i termoelektrane, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u razgovoru s potpredsjednicom vlade i šeficom hrvatske diplomacije Vesnom Pusić u Pekingu.

Wang je rekao da bi u razvoju ekonomskih odnosa trebalo iskorištavati pojedinačne prednosti, odnosno hrvatsku lokaciju i kineske investicije ili hrvatske turističke resurse s brojem kineskih turista.
 

"Spremni smo i na konkretne rezultate, posebno stoga što je tržište Kine u porastu, a time i uvoz u Kinu, gdje vidim mogućnost plasmana kvalitetnih hrvatskih proizvoda" rekao je kineski ministar vanjskih poslova. Kinezi planiraju Hrvatsku uključiti na listu zemalja čiji građani ne trebaju vizu za boravak do 72 sata, što bi olakšalo komunikaciju, posebno gospodarstvenicima.

Ministrica Pusić je rekla da će Hrvatska, s obzirom da u potpunosti provodi zajednički vizni režim EU, raditi na pojednostavljenju postupka dobivanja viza.

Pusić je predložila da se odabere jedan konkretni hrvatsko-kineski projekt kojim bi se ujedno i identificirale prepreke i problemi u poslovanju, pronašli načini za njihovo prevladavanje kako bi budući projekti, ne samo u Hrvatskoj nego i u svim zemljama EU, bili jednostavniji za realizaciju.

 

Hrvatska je zbog svoje zemljopisne lokacije, ali i prometne infrastrukture, za Kinu vrlo dobra kao ulazak na tržište cijele EU. Jedna od mogućnosti suradnje, kako u okviru bilateralnih odnosa, ali tako i ove suradnje između Kine i 16 europskih zemalja je i kroz znanstvene institucije, npr. Centra za napredne studije za jugoistočnu Europu u Rijeci ili Centra za jugoistočnu Europu kojeg u Dubrovniku otvara Svjetska banka, navodi se u priopćenju MVEP-a.
 

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja