Subota, 26. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Projekt za vrednovanje zaštite okoliša

23.10.2013.


Projekt SPEEDY ima za cilj razviti i primjenjivati učinkovite procjene utjecaja na okoliš u Jadranskom prostoru te stvoriti tehnološku platformu za pravilnu primjenu europske direktive za procjenu utjecaja na okoliš (SEA). To je projekt iz programa IPA Adriatic, kojeg u Dubrovačko-neretvanskoj županiji provodi Regionalna razvojna agencija DUNEA.

- Naša Županija putem Razvojne agencije DUNEA trenutačno  provodi projekte vrijedne 60 milijuna kuna. Uskoro ćemo predstaviti i četiri nova strateška projekta iz programa IPA Adriatic, vrijednosti 15 milijuna kuna. Želimo ovako nastaviti dalje – kazao je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen taj projekt župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, te istaknuo ako je po uspješnosti u povlačenju sredstava iz EU fondova, u prekograničnim projektima, Dubrovačko-neretvanska županija svrstana na šesto mjesto.
One ja tom prigodom zahvalio predstavnicima Regije Abruzzo, koja je nositelj projekta, na kandidiranju te istaknuo kako je do suradnje došlo zahvaljujući aktivnosti županijskog ureda u Bruxellesu.
Zajedno s nositeljem projekta i partnerima iz Italije, Grčke, Srbije i Albanije, DUNEA kao partner i Zavod za prostorno uređenje DNŽ kao suradnik na ovom projektu, usvojit će zaključke koji će se predstaviti Europskoj komisiji. Već su održana dva međunarodna sastanka partnera u Pescari i u Tirani, a 23. i 24. listopada domaćin je DUNEA na sastanku u Dubrovniku. Voditeljica Odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša u DUNEA-i Helena Kangjera rekla je kako se radi o projektu ukupne vrijednosi 20 milijuna kuna, dok se na podružju DNŽ provode aktivnosti u vrijednosti od gotovo 2 milijuna kuna.
Strateška procjena utjecaja na okoliš - SPUO (ili SEA - Strategic Enviromental Assessment) je naziv koji sekoristi za opisivanje sustavnog postupka za procjenu potencijalnihutjecaja planova i programa na okoliš. Izrada SEA-e zakonska je obaveza, a jedan od razloga za njezino uvođenjeje potreba za ranim razmišljanjem o ciljevima i posljedicamaza okoliš, te o dugoročnim i kumulativnim učincima na razini planova, odnosno postizanje održivog razvoja. Radi seo analizi mogućih utjecaja na okoliš i traženju najboljih alternativauz poboljšanje transparentnosti postupka i suradnju sjavnošću tijekom izrade planova. Ključni trenutak SEA-e je omogućiti javnosti da se izjasni o bitnim aspektima plana ili programa koji će utjecati na njihove živote.
Donošenjem niza zakona postupak SEA je u Hrvatskoj sustavno uređen i usklađen s direktivama i konvencijama EU-a i UN-a. Unatoč tome, još uvijek nema stvarnog razumijevanja razloga i koristi Strateške procjene utjecaja na okoliš te je zato važno shvatiti da je riječ o učinkovitom alatu kojim se mogu postići željeni ciljevi.
Ravnateljica županijskog Zavodaza prostorno planiranje,  Marina Oreb, istaknula kako se u Hrvatskoj radi vrlo mali broj strateških studija o utjecaju na okoliš, ali da je riječ o važnom procesu za kojeg je još važnije postaviti kriterije po kojima se radi te da naša Županija provodi stratešku procjenu utjecaja na okoliš Prostornog plana.
O važnosti projekta SPEEDY govorio je njegov voditelj, Antonio Sorgi, direktor Regije Abruzzo koji je kazao kako vjeruje da ovaj projekt može doprinijeti u planiranju Strategije razvoja Jadransko-jonske makroregije, ali da je za početak važno detektirati zajedničke indikatore u regiji. U tom je smislu istaknuo 'plavu ekonomiju',vezanu za gospodarenje resursima Jadranskog mora, te transport i energiju u ovom prostoru.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja