Nedjelja, 14. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

DEGUSTACIJSKA PRESS KONFERENCIJA: Predstavljen program Dubrovnik FestiWine

21.04.2014.


Večeras je u restoranu Nautika održana je ne tako obična press konferencija. Degustacijskom press konferencijom Vrijeme je za vino najavljen je početak prvog regionalnog vinskog festivala Dubrovnik FestiWine od 24. – 26. travnja, a ujedno nas je press konferencija uvela u Dubrovačku vinsku setemanu i sva događanja koja nas očekuju u sklopu festivala.
 

Na početku se obratio župan Nikola Dobroslavić koji je kazao kako Dubrovačko – neretvanska županija usitinu ima najbolja vina, koja trebamo i moramo bolje promovirati, te kako se nada da će Dubrovnik FestiWine, kao jedan od alata te promidžbe, postati tradicionalna manifestacija u Dubrovniku. Zahvalio se sponzorima, donatorima i suradnicima, bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati. 

Melanija Milić, direktorica razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA, je istaknula kako se projekt Dubrovnik FestiWine-a dugo i temeljito pripremao, a nakon što je Strategija vinarstva i vonogradarstva županije istaknula kao jedan od problema upravo spomenutu nedovoljnu promidžbu županijskih vina i vinara. DUNEA je aplicirala i dobila projekt prekogranične suradnje interaktivnog razvitka vinarstva i turizma pod nazivom ''Mreža vinskog turizma – WiNe'' (Wine Network Tourism) čije je središnje događanje upravo regionalni festival vina Dubrovnik FestiWine. Ovaj cjelokupni projekt je vrijedan oko 3 milijuna kuna, a objedinjuje tematske vinske staze, vinski muzej, program vinske obuke i Dubrovnik FestiWine i traje 24 mjeseca.     

Štošta nas očekuje ovaj bogati vinski tjedan, pa su tako najavljena događanja u sklopu festivala. Sutra, u utorak 22. travnja u dvorani Visija s početkom u 19.30 sati prikazat će se izvrsni HRT-ov dokumentarac „Dossier Zinfandel" koji govori o povijesti "tajanstvene loze" koja je u Ameriku stigla u 19. stoljeću i gotovo 180 godina intrigirala znanstvenike, vinare i vinoljupce svojim nepoznatim podrijetlom. Ulaz na projekciju je besplatan pa ovim putem još jednom pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

 

U četvrtak, 24. travnja također u Visiji, od 09.00 – 18:00 sati na rasporedu je stručni skup „Vino u turizmu“, namijenjen prije svega vinarima, ugostiteljima, hotelijerima ali i svima zainteresiranim sugrađanima. Skup je također otvoren za javnost. Kreator, moderator i jedan od predavača na stručnom skupu je  Denis Ivošević, direktor TZ Istre.
 

Petak i subotu u Klarisi je središnji dio festivala – izložba županijskih vina gdje će se predstaviti 61 vinar iz Dubrovačko-neretvanske županije, te 15 vinara iz crne Gore, a u petak popodne paralelno se održavanju predavanja i vinske radionice u dvorani Visia. Predavanja su također otvorena za javnost, a sve zainteresirane vinoljupce pozivamo na vinske radionice na kojima mogu sudjelovati uz ulaznicu od 50,00 kuna.

 

Subota je rezervirana za izložbu vina ali i za jedan poseban event koji je nazvan Blind date – Spoj na slijepo. U malom Stonu, kako i priliči, izabrat će se najbolje bijelo vino za našu stonsku kamenicu.

 

 

 

U sklopu Dubrovnik FestiWine-a organizirano je i  natjecanje/ocjenjivanje prethodno prijavljenih vina Dubrovačko-neretvanske županije. Najbolja vina dobit će nagrade Dubrovnik FestiWine Trophy 2014.

 

 

 

Ocjenjivački sud sastoji se od domaćih i inozemnih sudaca, enologa, pisaca, novinara, bloggera, vinskih trgovaca, promotora vina i vinske kulture čija međunarodna i strukovna raznolikost jamče neovisno i nepristrano ocjenjivanje.  

 

 

Vinske uzorke ocjenjivat će međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od višečlanih komisija/panela. Predsjednik ocjenjivačkog suda je  Bojan Kobal, koji je zaposlen kao enolog u nastarijoj vinariji u Sloveniji, te posjeduje službenu licencu za ocjenjivanje vina i redovito sudjeluje na brojnim svjetskim natjecanjima, a koji se prisutnima obratio na press konferenciji kazavši kako je na ocjenjivanje stiglo ukupno 80 vina, 24 bijela, 4 rose-a, te 52 crvena vina, i kako je Hrvatska po autohtonim sortama i kvaliteti vina zasigurno lider u regiji. Kazao je kako ih čeka težak posao jer smatra da su sva vina, nakon toliko rada i truda, i na kraju i čuvanja – izvrsna!

 

 

 

Press konferencija je završila vinokušnjom – i to šetnjom kroz našu županiju s g. Aleksandrom Noršićem, sommelierom i predavačem na Dubrovnik FestiWine-u. G. Noršić je inače jedan od članova tima tvrtke Jabuke & Ruže, sponzora festivala, te ujedno jedan od sudaca pri ocjenjivanju vina i dodjeli Dubrovnik FestiWine Trophy-a, i voditelj dvije vinske radionice na Dubrovnik FestiWine-u Komarna – Nova zvijezda Jadrana, stručno vođena degustacija, predstavljanje i kušanje vina vinara grupe Komarna 7 (K-7) te Naši furesti stručno vođena radionica na temu udomaćenosti internacionalnih sorti na terenu Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

Na ovoj vinokušnji, predstavnici medija su uživali u kratkoj prezentaciji te u 5 autohtonih sorti, pa su tako kušali rukatac, malvasiju dubrovačku, pošip, rose plavac mali i plavac mali uz odgovarajuće zagriske koje je pripremio chef restorana Nautika.

 

 

Nakon press konferencije upriličena je u Jedriličarskom klubu „Orsan“ večera dobrodošlice za sve suce i inozemne i domaće suradnike festivala gdje ih je prigodno pozdravio dožupan Davorko Obuljen, a na meniju su se naravno našle sve sezonske domaće namirnice uz županijska vina.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja