Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

ŠOKANTNO: Vrhovni sud ukinuo presudu Paravinji za ubojstvo Antonije Bilić

15.04.2014.


Vrhovni sud ukinuo je dio presude Draganu Paravinji, koji se odnosi na pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić jer smatraju da je sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda pogrešno utvrdilo činjenično stanje u tom dijelu presude, piše Šibenik.in
 

 

 

Dovode u pitanje je li sud ispravno utvrdio da je bilo pokušaja silovanja, a ako se to nije moglo utvrditi, upitno je li moglo biti teškog ubojstva s ciljem da se prikrije to silovanje. Iako se iz obrazloženja može zaključiti kako Vrhovni sud ne spori da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, na ponovljenom suđenju valjat će presuditi je li kvalifikacija ubojstva – teško ili 'obično'.
 

 

Kako Šibenik.in doznaje na šibenskom Županijskom sudu, novo suđenje može započeti već kroz mjesec dana. Sudsko vijeće neće se mijenjati i Paravinji će opet suditi Nives Nikolac. Ako ga osude za klasično ubojstvo, može dobiti 20 do 25 godina manju zatvorsku kaznu. 
 

 

Paravinja i njegova odvjetnica po službenoj dužnosti Ankica Giljanović, pred petoricom sudaca Vrhovnog suda našli su se krajem ožujka u Zagrebu, a već danas je stigla presuda po kojoj Vrhovni sud ukida dio presude i traži novo suđenje za pokušaj silovanja i teško ubojstvo Antonije Bilić.
 

 

Sudsko vijeće šibenskog Županijskog suda, kojim je predsjedala sutkinja Nives Nikolac,  osudila je Paravinju na šest godina zatvora za pokušaj silovanja mlade Drnišanke, te 35 godina za teško ubojstvo kojim je pokušao prikriti pokušaj silovanja. Na pet godina zatvora osuđen je za silovanje Marine Damjan, a onda je sve to preinačeno u jedinstvenu kaznu od maksimalnih 40 godina zatvora za Paravinju. U odnosu na slučaj Damjan, Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora sa 5 na 4 i pol godine zatvora. Za klasično ubojstvo Antonije Bilić, Paravinja bi na novom suđenju mogao dobiti 15 do 20 godina zatvora.
 

 

Odvjetnica Giljanović rekla nam je danas da je zadovoljna što je njezina žalba u dobrom dijelu prihvaćena, pogotovo iz razloga što je je Županijski sud u jednom trenutku tu žalbu proglasio nedopuštenom. Naime, nakon što je pronađeno tijelo Antonije Bilić, Paravinja je sudu rekao da se neće žaliti, pa je sud žalbu njegove odvjetnice proglasio nedopuštenom. No, Giljanović se na tu odluku žalila, što je Vrhovni sud uvažio i upravo na temelju te žalbe sada vratio predmet na ponovljeno suđenje u Šibeniku.

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja