Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Strani novinari u Dubrovniku komentirali hrvatski turizam

11.05.2024.


Turistički novinari iz 15 zemalja koji su u Dubrovniku boravili ovog tjedna u povodu dodjele nagrada HTZ-a Zlatna penkala, Hrvatsku smatraju lijepom zemljom s raznolikom ponudom i dobrim omjerom cijena i kvalitete na Mediteranu, ali misle da više pažnje valja usmjeriti k izvornosti ponude.

 

Talijanska novinarka Licia Colo koja je dobila grand prix Zlatnu penkalu u kategoriji televizijske reportaže, kaže da ju Hrvatska uvijek iznova iznenadi te ju doživljava "ikoničnom" jer ima još netaknutih područja s izvornim sadržajima i to po njoj treba beskompromisno očuvati.

 

"Priroda i jednostavnost danas su luksuz, a Hrvatska ima i malo sreće što je geografski tu gdje jest. Znam da je trebalo puno truda da razvije turizam kakav danas ima što se i vidi po ponudi koja ne zaostaje za drugim zemljama, ali trebalo je vremena da ju se prepozna i prestane podcjenjivati kao turističku destinaciju, što se događalo. Sada je sigurno jedno od traženijih mediteranskih odredišta iz cijelog svijeta", komentira Colo.

 

Prednosti Hrvatske osim u ljepotama prirode vidi i u kulturno-povijesnoj baštini, a posebno izdvaja nacionalne parkove Plitvička jezera i Krku, koje opisuje među najljepšima na svijetu. Smatra da bi ih trebalo snažno zaštiti od masovnih posjeta.

 

Kineska influncerica  Yang Baodi za Hrvatsku kaže da je "unikatna" i da će ove godine sigurno imati više kineskih turista. U usporedbi s Italijom i Španjolskom primjećuje dobru ponudu hrane koja spaja tradicionalnu i modernu kuhinju, ali voljela bi vidjeti više autentičnih jela i pića. Smještajnu ponudu smatra dobrom.

 

Kaže kako sve više Kineza želi u Hrvatsku putovati individualno, zadržati se i uživati na jednom mjestu, sunčati se i kupati te obilaziti okolicu. Smatra ipak da će Kinezi dolaziti najviše kao grupe, manje ili veće, u obilasku više destinacija, pa i zemalja u jednom posjetu.

 

Novinar iz Azerbajdžana Emil Akhundov kaže da će iz te zemlje Hrvatska sigurno još morati pričekati turiste srednje klase, jer nema dovoljno letova niti programa, ali ima interesa za putovanjima i posebice među imućnijim građanima koji su mogu više priuštiti.

 

"Brojke su još male, ali moguće ih je u suradnji povećati, a prednost je i to što je Hrvatska drugačija od mnogih zemalja", smatra taj novinar, koji je obišao i druga odredišta osim Dubrovnika.

 

Neki od novinara su komentirali i da Hrvatska ima dobra omjer cijene i kvalitete u odnosu na cijeli Mediteran, ali i blizinu i sigurnost, što je velika prednost.

 

žp

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja