Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Koliko uskršnja jaja mogu stajati i kako prepoznati pokvarena

10.04.2023.


Uskršnji blagdani su vrijeme kad ljubitelji jaja, posebno tvrdo kuhanih dolaze na svoje. Ipak zadnjih godina takvih je sve manje pa sve više jaja ostaje i često mnoga završe u smeću jer se ljudi boje konzumirati jaja sumnjajući da su pokvarena, jer su im nekoliko dana stala na stolu. Nekad su djeca tijekom uskršnjih dana jela dosta jaja, ali čini se da im danas služe samo za igru, odnosno tucanje, jer su im ipak draža ona čokoladna, koji sad ima na svakom koraku.

  

No što napraviti s jajima koja su ostala i kako s njima postupati jer je to hrana s rokom trajanja. Prema podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) preporuča se najprije korištenje jaja iz pouzdanog i sigurnog izvora – trgovačkih centara, poznatih proizvođača i trgovaca na tržnicama ili iz vlastitog uzgoja.

 

Ističući kako kuhana uskršnja jaja treba čuvati u hladnjaku iz HAPIHA navode:

  

- Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imate oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku od jednog do dva dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku.  

 

U slučaju kupovine već skuhanih ili obojenih jaja u trgovini, treba se pridržavati uputa proizvođača o načinu i vremenu čuvanja. Tvrdo kuhano jaje bez ljuske može se pohraniti u hladnjaku jedan do dva dana.

 

Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju, koja  ne potječe od boje za jaja, te konzistenciju – nisu za konzumaciju.

 

žp

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja