Petak, 26. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Pismo župskim vijećnicima: Zaustavite devastaciju u Platu

26.04.2022.


Gospođa Made Vuković iz Plata poslala je svim vijećnicima Općinskog vijeća Župe dubrovačke pismo koje donosimo u cjelosti:

 

Obraćam Vam se svakom ponaosob i molim za pomoć. Nadam se da će te naći par minuta vremena i pročitati ovaj moj "esej". Znam da sam kap u moru onih koji traže pomoć,ali ne bih oprostila sebi da ne pokušam doprijeti do Vas. Neki će se možda nasmijati...neki možda suosjećati.

 

Rođena sam i odrasla u Platu kao i svi moji preci...volim ovo moje malo mjesto jer me vežu duboki korijeni,ali to nije više mjesto moga djetinjstva, mladosti mojih roditelja ili nona i none. Mjesto koje je prije skoro 100 godina imalo butigu, dva bala,čitaonicu,mesnicu, poslije jedan od najboljih hotela na Jadranu.... danas ima policijsku bazu, razrušen hotel, trafostanicu, hidroelektranu...butiga u 21.stoljeću samo dalek san. 

 

Svi govorimo o nekom turizmu. A što može Plat ponuditi turistima? Umjesto da tu svoju bogatu povijest ispričamo strancima mi je silom idemo  uništit i prekopat bagerima.

 

Razlog moga obraćanja Vama je Jelina ulica.

 

Jeste li čuli za Jelinu ulicu?... Ako prođete Platom kroz Grujicu doć će te pod stoljetne dubove,osjetit njihov hlad,vidjet ljepotu i Jelinu ulicu....ulicu u kojoj je svaki kamen ručno obrađen i postavljen stvarajući puteljak kojim kad prođete imate osjećaj da ste na drugoj planeti...ovom ulicom možete doć na more.

 

U Jelinoj ulici su sad bageri, kamen se kopa,diže i odvozi u nepoznatom smjeru,a ulica se pomalo ali sigurno nepovratno uništava,betonira, navodno da mogu proć vatrogasci.

 

Ja sam za sigurnost i napredak ali ovo je devastacija. Umjesto da se ulica uredi,poveže sa ostatkom Plata,ispriča priča o ribarima,poznatoj obitelji Račić,crkvi sv. Ivana, Duha svetoga i pokaže nešto više od sivog betona od kojeg ljudi bježe.

 

Zato Vas molim zaustavite devastaciju Jeline ulice,vratite joj stari sjaj i funkciju,pokažite je svim turistima a ne samo onim rijetkim i upornim koje sretnem i rado s njima popričam.

 

Pozivam Vas u svoje ime i ime većine vlasnika čije čestice graniče sa ovom ulicom

- DA ZAUSTAVITE DEVASTACIJU JELINE ULICE

- DA DOĐETE U PLAT I PORAZGOVRATE SA VLASNICIMA SUSJEDNIH ČESTICA

- DA OTKRIJETE GDJE JE NESTAO KAMEN

 

Ugledajmo se u nama susjednu općinu gdje su od suhozida stvorili brend, gdje uče kako se gradu kućarice, gdje je murva drvo koje se čuva...

Najčitanije (7 dana)

Panika u SUB-u, kupci zamoljeni da izađu
Što arheolog Perkić kaže o vrijednim pelješkim nalazima
FOTOGALERIJA: Oldtimer Rally po Pelješcu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja