Utorak, 24. svibnja 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

DOK KASNE CESTE PREMA MOSTU: Pelješčani uređuju plaže i parkinge

15.12.2021.


Dok kasne radovi na pristupnim cestama Pelješkog mosta i to upravo s pelješke strane, općine na tom poluotoku pripremaju se za povećani broj gostiju. U iščekivanju mosta uređuju se parkinzi i plaže.

 

- U prvom redu jačamo infrastrukturu. Najvažnije je urediti parkinge. Sada otkupljujemo zemljišta kako bismo uredili nove parkinge, gdje god je to moguće po Prostornom planu.  Radimo na potrebnoj tehničkoj dokumentaciji, kao i softverskoj infrastrukturi, te kadrovskoj ekipiranosti.  Tamo gdje vlasnici ne žele prodati zemlju, radimo dugoročne ugovore o najmu, jer želimo što spremniji dočekati sve što most donosi. -  kazao je načelnik Općine Trpanj Jakša Franković, te nastavio:

 

- Znamo da će doći do povećanog priljeva gostiju, jer će izgradnjom mosta  Pelješac biti dostupniji.  Stoga radimo i na projektima uređenja plaža, što podrazumijeva uređenje pristupa i sanaciju kupališta, infrastrukturno opremanje, pri tome mislim na sanitarne čvorove, te postavljanje kabina za presvlačenje. Točnije, uređujemo plaže kako bi zadovoljavale standarde propisane regionalnim planom upravljanja plažama. – rekao je Franković.

 

Istučući nadalje kako se radi i na uvođenju javne vodovodne mreže u naselja koja namaju vodoopskrbu, Franković posebno navodi Donju Vrućicu i uvalu Divna, jednu od najatraktivnijih jadranskih plaža, te Dubu Pelješku, gdje se radi na „imovinskopravnim odnosima i tehničkoj dokumentaciji za glavni projekt, te dobivanje građevinske dozvole za vodoopskrbnu infrastrukturu“.  U tome, dodao je, računaju na sredstva iz Europskih fondova, koja su na raspolaganju  u razdoblju od 2021. do 2017. godine.

 

- Ono što će posebno promijeniti Pelješac je koridor 5C. Ta prometnica od mađarske granice, preko Bosne i Hercegovine do  Metkovića, učinit će Poljsku, Slovačku, Češku, Ukrajinu i Mađarsku bliže jugu Hrvatske. I bit će to onda jedna posve druga pelješka priča. Mi moramo biti spremni privući i zadržati te goste. -  rekao je načelnik Općine Trpanj Jakša Franković.

 

Uređenje novih parkirnih mjesta provodi se i u Općini Ston. Načelnik Vedran Antunica je kazao kako uređuju i pristupne ceste koje nisu pod ingerencijom Hrvatskih cesta, ali i plaže, te obalno područje, a sve kako bi što spremnije dočekali povećani broj posjetitelja, ali i povećani promet različitih vrsta roba.

 

- Posebno radimo na brendiranju Stona i Pelješca. Taj projekt provodimo u suradnji s udrugama školjkara, vinogradara i vinara s cijem što boljeg pozicioniranja i brendiranja pelješkog kraja. – rekao je Antunica.

 

I načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović smatra kako je najbitnije urediti parkinge, ali dodaje kako na tom dijelu Pelješca nemaju mogućnosti veće izgradnje parkirnih mjesta zbog skučenosti prostora.

 

- Nemamo puno mogućnosti za širenje i uređjenje parkinga.  Prostori na kojima je to moguće su uglavnom u građevinskoj zoni, gdje je vrijednost kvadrata sada izrazito narasla i Općina Janjina nije u financijskoj mogućnosti to kupiti i urediti. Jasno nam je da će izgradnja mosta donijeti i dosta više turista, posebno onih na jednodnevnim izletima, ali  nama parking i dalje ostaje problem. – pojasnio je Mratović, dodajući kako se ipak mogu pohvaliti lijepim i razvučenim plažama.

 

- Zbog mosta je zadnjih godina porasla potražnja za nekretninama tako da sad radimo na projektu proširenja i povećanja kapaciteta vodoopskrbe mreže, a radimo i na povećanju mjesta za privezišta luke Drače, rekao je načelnik Općine Janjina Vlatko Mratović. 

 

Najčitanije (7 dana)

Izravna sjednica Općinskog vijeća Župe dubrovačke
Današnju raspravu župskih vijećnika pratite izravno na našem portalu
Poziv braniteljima koji su oslobađali Župu dubrovačku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja