Utorak, 24. svibnja 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Općina Vela Luka prva u Županiji uvela iTransparentnost, kad će druge?

12.12.2021.


Općina Vela Luka prva je jedinica lokalne samouprave na području Dubrovačko-neretvanske županije koja je uvela iTransparentnost, digitalni servis koji omogućava transparentan uvid u poslovanje, odnosno donosi pregled financijskog djelovanja, te izdanih i zaprimljenih poslovnih dokumenata.

 

- Kao što smo najavili u najavili u predizbornoj kampanji, upravo na  Međunarodni dan borbe protiv korupcije Općina Vela Luka je uvela transparentnost proračuna kako bi građani na jednom mjestu imali uvid u trošenje općinskog novca. Prva smo općina koja je to napravila u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a u cijeloj Dalmaciji za ovu se opciju odlučilo tek par gradova i općina. – priopćila je velolučka načelnica  Katarina Gugić.

 

Naglašavajući kako klikom na https://transparentno.velaluka.otvorenaopcina.hr/.../sc... svatko može imati uvid u svaki plaćeni račun pravne, ali i privatne osobe, uz ispoštovanu zaštitu osobnih podataka, datum plaćanja, broj računa, njegov opis i iznos.

 

-Time možete vidjeti koja sve tvrtka radi s Općinom, na što sve troši novac vaša načelnica, ali i kolike su plaće u javnoj upravi. Radi se o implementaciji sustava tvrtke Libusoft na našu web stranicu gdje svakog trenutka možete provjeriti na što se troši općinski novac.  iTransparentnost osigurava pristup kvalitetnim i relevantnim informacijama što za jedinice lokalne samouprave predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitete fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana kao i povećanje opće razine informiranosti građana i medija.  Proračunska transparentnost prevenira neodgovorno djelovanje kao i zloupotrebu javnih sredstava i potiče lokalne jedinice na objavu i objašnjenje proračunske dokumentacije, kazala je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić.

Najčitanije (7 dana)

Izravna sjednica Općinskog vijeća Župe dubrovačke
Današnju raspravu župskih vijećnika pratite izravno na našem portalu
Poziv braniteljima koji su oslobađali Župu dubrovačku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja