Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Potvrđen drugi slučaj koronavirusa u Dubrovniku, nema COVID-19 infekcije kod medicinskog osoblja

20.03.2020.


U Dubrovniku je zabilježen drugi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o Dubrovčaninu rođenom 1955. godine, koji se u srijedu s obitelji vratio sa skijanja u Bugarskoj te se odmah stavio u samoizolaciju, a sad se nalazi u dubrovačkoj bolnici u izolaciji te mu je dobro opće stanje, objavio je u petak ujutro Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo izjavio je kako su iz dubrovačke bolnice od početka pandemije ukupno upućeno 48 uzorka, od čega dva pozitivna. ”Testirana su i 32 zaposlenika bolnice, a dosad je 18 nalaza negativno, a još 14 čekamo. U samoizolaciji u županiji je 311 osoba, te dodatnih 26 zaposlenika Zračne luke Dubrovnik kao kontakti prvozaražene”, rekao je Cebalo. Dodao je kako je zaprimljeno 30 prijava o kršenju mjere samoizolacije, a utvrđena su tri.

 

 

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je na redovitoj konferenciji za medije županijskog Stožera kako su kontakti drugog zaraženog u krugu obitelji, jer su odmah nakon prelaska granice bili u samoizolaciji.



”U ovoj fazi epidemije je ključno shvatiti da je svaki pojedinac bitan, jer ako pojedinac može spriječiti širenje bolesti puno lakše ćemo se nositi s epidemijom. Svako kršenje mjera povećava opasnost od širenja bolesti“, izjavio je Lakić.

 


Napomenuo je kako se ne može sa sigurnošću reći je li zaraza u prvom slučaju, gdje je zaražena spremačica u Zračnoj luci Dubrovnik, zaista i krenula iz Zračne luke, ali da je to ”vrlo moguće”.

 

 

”Obradili smo sve njene bliske kontakte u Zračnoj luci i sa zdravstvenom služnom, dvije liječnice i nekoliko medicinskih sestara. Svi su oni obaviješteni, dio ih je i testiran, i u samoizolaciji su. Ako iskažu simptome testirat će se, ali zasad nemamo takvih najava”, objasnio je Lakić.

 

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je situacija u bolnici pod nadzorom, a pacijenti s koronavirusom su dobrog općeg stanja i u izolaciji.
”Pri pojavi prvog potvrđenog smo reorganizirali odjele pa je prizemlje bolnice potpuno blokirano. Od sutra u postojećem objektu pred bolnicom ćemo raditi probir pacijenata s respiratornim efektima. Danas još očekujemo slanje desetak uzoraka, od čega je dvoje pacijenata trenutno u obradi. Još sedam zaposlenika Zračne luke će proći probir“, izjavio je Bekić.
 

 

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ocijenio je kako je epidemiološka situacija u županiji dobra, a građani i gospodarstvenici se odgovorno odnose prema naloženim mjerama.

”Imali smo jako malo iznimki od ponašanja. Bitno je sačuvati svaki život naših sugrađana. Pozivam sve na odgovorno ponašanje, strogo poštivanje mjera i samoizolacije. Uvjereni smo da krizu možemo prevladati samo odgovornošću i pridržavanjem uputa struke. Krizu ćemo pobijediti, a želimo da bude što manje šteta i žrtava ili niti jedna”, rekao je Dobroslavić.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja