Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

U sklopu Feste u Bruxellesu održano predavanje o Ruđeru Boškoviću

26.01.2019.


Župan Nikola Dobroslavić nazočio je predavanju dr. sc. Stjepana Špoljarića na temu “Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike”, koje je održano u sklopu ovogodišnje proslave Feste sv. Vlaha u Bruxellesu.

 

Organizatori predavanja su bili Predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, a uz predavanje u Veleposlanstvu RH u Kraljevini Belgiji održano je i predstavljanje istoimene knjige.

 

Projekt publikacije “Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke Republike” nastao je 2011. godine povodom 300. obljetnice rođenja znamenitoga svjetskog i hrvatskog znanstvenika, Dubrovčanina i isusovca Ruđera Josipa Boškovića. Publikacijom su istražene te predstavljene konkretne Boškovićeve zasluge u ostvarivanju, zaštiti i promoviranju vanjskopolitičkih interesa Dubrovačke Republike u kontekstu međunarodnih odnosa druge polovice 18. stoljeća, a posvećen je predstavljanju diplomatskog aspekta Boškovićeva života i rada.

 

Autor projekta koji je pripremljen u Diplomatskoj akademiji, dr. sc. Stjepan Špoljarić, diplomat MVEP–a RH u svom je izlaganju među ostalim istaknuo:
„Kada je riječ o brojnim i uvijek značajnim zanimanjima i djelatnostima velikoga Ruđera, onda se njegovo diplomatsko djelovanje obično navodi na kraju niza nabrajanja i kaže se i diplomat. Knjiga upravo dokazuje da Boškovićeva diplomatska djelatnost nije bila nipošto usputna, već ozbiljna patriotska dužnost koju je svojski odrađivao“.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja