Utorak, 16. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Crkveni pjevači iz cijele biskupije na duhovnoj obnovi

19.03.2017.


Dvjestotinjak pjevača crkvenih zborova okupilo se u subotu, 18. ožujka na zajedničkoj biskupijskoj korizmenoj duhovnoj obnovi koja je održana u crkvi sv. Ignacija i Biskupijskom sjemeništu u Dubrovniku. Voditelj duhovne obnove bio je br. Dražen Marija Vargašević iz Karmela Božjeg Milosrđa, a misno slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Pjevala je doslovce cijela crkva, a za orguljama je na misi bila voditeljica korčulanskog zbora s. Blaženka Rudić.

 

Sudionici obnove zajedno su molili Gospinu krunicu uz razmatranje, poslušali prigodno predavanje koje ih je potaknulo na promišljanje o toj njihovoj posebnoj angažiranosti u liturgiji Crkve, sudjelovali u pokorničkom bogoslužju s ispitom savjesti pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom te su imali mogućnost za pojedinačnu ispovijed. Više svećenika i redovnika bilo je na raspolaganju članovima zborova za ispovijed. Bilo je vremena i za druženje uz objed u Biskupijskom sjemeništu.

 

Biskup Uzinić zahvalio je članovima zborova na njihovom doprinosu liturgijskom pjevanju diljem biskupije te dodao da veliki odaziv pjevača na ovu obnovu pokazuje da je ovaj projekt Vijeća za kulturu i znanost potreban i dobar, te da je ovo početak ovakvih događanja. Rekavši kako je svaki euharistijski susret radosni susret zahvalio je pjevačima što svojim pjevanjem doprinose radosti tih slavlja te poželio da njihovo pjevanje čuju i oni koji su odlutali od nebeskog Oca pa mu se možda tako jednog dana i vrate.

 

U prigodnom predavanju predvoditelj obnove Vargašević je kazao kako je pjevanje u liturgiji Crkve poseban vid poslanja te stavio naglasak na molitvu hvale kao ono prema čemu crkveni pjevači trebaju težiti.

 

Upozorio je kako se Bogu može pjevati i tako da usne pjevaju, a srce je daleko, a to nije dobro. „Ako srce ne moli, uprazno usne govore“, citirao je jednu misao te kroz biblijske primjere pokazao razliku između pjevanja koje je „pjevanje života“ i pjevanja koje je trenutak entuzijazma nakon kojega srce opet ostaje prazno. Toga se treba čuvati, kazao je te potaknuo pjevače da u srcu njeguju odnos sa živim Bogom kako bi se to osjetilo i u njihovom pjevanju. „Tada ćemo imati život u srcu jer smo pjevali živomu Bogu. Doživjet ćemo iskustvo kako nas pravo slavljenje Boga oslobađa od svih okova, a tome nas uči i Riječ Božja“, kazao je predavač.

 

Skrenuo je pozornost i kako se čovjek često jako trudi svojim snagama sve napraviti, pa mu ne ide i postaje potišten. Preporučio je pjevačima da se u takvim, kao i u raznim drugim životnim situacijama, samo kratko sjete Boga i izreknu mu u svom srcu hvalu pa će im odmah biti lakše.

 

Također im je rekao da u situacijama kad ih netko uvrijedi ne dopuste da postanu ovisni o tim uvredama odnosno da dopuste da im se cijeli život svede na to, kao da su na nekoj uzici. Ne može se sve u životu do kraja shvatiti niti o sebi niti o raznim situacijama u kojima se nađemo, a često prekomjerno razmišljamo zašto je nešto takvo kakvo jeste, nastavio je. Zato je važno vratiti se Gospodinu. Istaknuo je i kako Bog ljubi svakog čovjeka u dubinama njegovog bića, te da čovjek toga treba biti svjestan. „Naš život cvate kada slavimo Gospodina“, kazao je. Kad smo od Gospodina u životu doživjeli oslobođenje naš život postaje hvala. Ne može se naš odnos s Gospodinom svesti na to da malo pjevamo, pa onda malo slušamo, pa malo molimo, nego smo pozvani biti jedno s Bogom. Svaki kršćanin je pozvan da živi jedan mistični odnos s Bogom, poručio je predavač. Ne hvalimo Boga zašto što nas je u nekoj situaciji spasio nego ga hvalimo zbog toga jer je cijeli Krist za nas, pa postajemo „hvala slave Božje“.

 

„Kad bi naši zborovi toga bili svjesni, kako bi samo zvučala njihova pjesma“, rekao je predavač. Također je skrenuo pozornost kako crkveni zbor nije skupina pojedinačno pozvanih nego je to jedna mala bazična zajednica koja može biti jaki i kvalitetni kvasac koji oživljava cijelu župu da svi postanu „hvala slave Božje“.  

 

Ovo je prvi put da je duhovna obnova organizirana za crkvene pjevače iz cijele biskupije, a obnovu je organiziralo Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Okupljene je na početku susreta pozdravila članica Vijeća zadužena za glazbu prof. Marija Brčić koja im je predstavila predvoditelja obnove i poželjela im dobrodošlicu. Pročelnik Vijeća dr. sc. Joško Mikuš na kraju je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji i održavanju duhovne obnove za biskupijske zborove.

 

Na prvoj biskupijskoj duhovnoj obnovi za pjevače crkvenih zborova sudjelovali su članovi dvadesetak zborova iz biskupije. Bili su tu članovi zborova iz Korčule, Blata, Vignja, Račišća, Trpnja, Čilipa, Mlina, Mandaljene, Grude, zatim iz župa Svete Obitelj-Nova Mokšica, Sv. Mihael-Lapad, Sv. Petar-Boninovo, Gospa Velika-katedrala, Sveti Križ-Gruž te članovi zborova iz crkava sv. Ignacija (isusovci), Male braće i Gospe od Milosrđa.

 

Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja