Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Sport /    Sve vijesti iz rubrike Sport

Tečaj Aikida za odrasle u Kuparima

03.10.2014.


 

Aikido klub Dubrovnik organizira početni Aikido tečaj za odrasle koji će se održavati u Kuparima. Tečaj će trajati dva mjeseca od 14. listopada do 23. prosinca 2014. i to utorkom i četvrtkom od 21:00 do 22:30 sati.

 

 

 

Nakon završenog tečaja svi zainteresirani mogu nastaviti vježbati u redovitim terminima rada kluba. Za sve dodatne informacije i prijave za tečaj potrebno je kontaktirati klub na e-mail info@aikido-dubrovnik.hr i mobitel 098-272-099.

 

 

Iz Aikido kluba poslali su nešto više o ovom sportu:  

 

 

Aikido svojom filozofijom i biomehaničkim strukturama kretanja pogoduje svim dobnim skupinama, bez obzira na dob, spol i stupanj fizičkog zdravlja. Aikido otvara vrata novim razmišljanjima, pristupima i odnosima. Definicija koja najbolje opisuje aikido bi otprilike glasila:

 

 

 

 

Aikido je kreativnost stalnog stvaranja situacija gdje do sukoba ne dolazi.

 

 

Umjetnost aikida sastoji se od razvijanja lijepih i harmoničnih tehnika koje stvaraju novu stvarnost iz okolnosti stvarnih opasnosti. Ova će vam umjetnost pomoći da i svoj svakodnevni život, koji je pun raznih opasnosti, živite na takav način, što znači da je aikido i umjetnost življenja.

 

 

Instrumenti pomoću kojih učimo jesu naš um i tijelo, a metoda aikido – japansko ratničko umijeće. Aikido ima cilj pomiriti svijet. Ali sve je to nemoguće ako prvo ne krenemo od sebe. Sklad unutar sebe vodi stvaranju sklada s partnerom ili pravim napadačem. Vlastiti sklad ili AIKI postižemo vježbama disanja, meditacijom, istezanjem kroz komunikaciju s vlastitim tijelom, samostalnim usklađenim pokretima koji su dio tehnika. Taj sklad rada na sebi dovodi do skladnog rada s jednim ili više partnera kroz izvođenje raznih tehnika sa i bez oružja. Aikido trening je kooperativan, ne kompetitivan. Tehnike se uče kroz vježbu sa partnerom, a ne protivnikom. Natjecanja u aikidu ne postoji. Dva su razloga. Prvo, natjecanja su ograničena strogo kontroliranim pravilima, što svakodnevni život ne poznaje. Drugo, gdje nema natjecanja, nema pojmova pobjednik ili poraženi.

 

 

 

Vježbanje aikida uključuje:

 

 

TAISO. U svakodnevnom životu trebate održavati um i tijelo u dobrom stanju. Ispravno držanje u svakodnevnom životu temelj je borilačkih vještina. Prije no što se počne vježbati aikido , treba raditi vježbe koje održavaju tijelo u dobru stanju. To se zove taiso.

 

KIMUSUBI NO GYO. Meditacija je nužna za bavljenje aikidom. Zapravo, meditacija je temelj života. Ove tehnike imaju za svrhu potaknuti ljude da vježbaju disanje i meditaciju kao kontinuiranu vježbu. Kombinira se nekoliko tehnika disanja i položaja meditacije u harmoničnom i logičnom slijedu: počevši sa dubokim, snažnim disanjem, nastavlja se meditacijom i završava dubokom meditacijom. U skladu sa svojim životom, svojim umom i tijelom, svakoj vježbi možete posvetiti vremena koliko želite.

 

 

SEITAI HO. Suvremeni život često primorava živjeti neprirodnim načinom života, npr. vožnja automobila, rad na računalu itd. Ove aktivnosti nisu prirodne za vaše tijelo i stvaraju napetost i deformacije tijela. Zato trebamo seitai ho kako bi se ispravile ove deformacije. Za neke sportove ili vještine potrebna je osobita fleksibilnost, ali ona nije potrebna za svakodnevni život ili za bavljenje aikidom. Zato nemojte istezati mišiće, nego stvorite skladnu fleksibilnost zauzimanjem ispravna stava, dok vam se tijelo ne opusti u tome stavu.

 

 

AIKI TAISO. Vježbe koje izvodimo samostalno, one su osnova za tehnike aikida sa partnerom. Njima razvijamo preciznost u pokretima te osjećaj osobnosti, jedinstvenosti tijela i uma koordiniranim kretanjem kroz prostor.

 

 

KUMIWAZA. Aikido se vježba sa partnerom jer je aikido put harmonije, a harmonija postoji samo u odnosima. Trebate biti u skladu sa svijetom, kao i vlastitim životom. Na isti način, kada vježbate aikido, trebate biti u skladu sa svojim partnerom, ali i s vlastitim umom i tijelom. Aikido od početka kreće sa vježbama u dvoje, tako da se odmah suačava sa poteškoćom međuljudskih odnosa i uči se kako ih treba razriješiti. Tehnike koje se uče daju novi uvid u moguće načine komuniciranja. Ljudi postaju svjesni vlastite tendencije agresivnog reagiranja čak i kada je ono prikriveno u uljuđenom ponašanju. U aikido tehnikama nema međusobnog natjecanja, te se uklanja napetost koja proizlazi iz uspoređivanja s drugima i razočarenje kada se nakon dugotrajnog truda i napora ne uspije biti najbolji, što je slučaj sa većinom športova. Jedino natjecanje ovdje prisutno je ono sa samim sobom, svojim strahovima, ograničenjima i ustaljenim obrascima ponašanja.

 

 

BOKKEN, JO i TANTO. Vježbanje aikido tehnika na naprednijem nivou uključuje rad sa: BOKKEN-om (drveni mač), JO-om (kratki drveni štap) i TANTO-om (drveni nož).

 

 

 

 

Aikido klub Dubrovnik

 

 

Aikido klub Dubrovnik osnovan je u svibnju 2001. godine, te je sa redovitim radom započeo u listopadu iste godine. Klub je osnovan na temelju višegodišnjeg iskustva vježbanja osnivača i voditelja Kluba pod vodstvom vrsnih aikido majstora (Aikido dojo Zagreb od 1994. godine). Usprkos brojnim poteškoćama, posebno u vezi uvjeta za rad Klub od samog početka uspijeva kontinuirano djelovati.

Zasada Klub broji 10-ak redovitih članova te je član Ki No Kenkyukai Association Internationale kojega vodi Doshu Kenjiro Yoshigasaki.

 

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja