Četvrtak, 20. siječnja 2022.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Zbog 'zelene naknade' poskupljuje struja

31.10.2013.


Skupanjem na snagu Uredba o naknadi za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora  energije i kogenreacije, koju je nedavno donijela Vlada, od 1. studenog poskupljuje električna energija kućanstvima.  Ovu naknadu prikupljaju svi opskrbljivači električnom energijom te je prosljeđuju Hrvatskom operatoru tržišta energije (HROTE). HROTE temeljem ugovora s povlaštenim proizvođačima isplaćuje naknadu za električnu energiju isporučenu u mrežu iz elektrana kao što su primjerice sunčane i vjetroelektrane, bioplinske i druge elektrane koje koriste obnovljive izvore primarne energije.

S obzirom da je Uredbom iznos naknade povećan s 0,5 na 3,5 lipa po kilovatsatu, mjesečni trošak za električnu energiju od 1. studenog 2013. za kupce kategorije kućanstvo, s prosječnom potrošnjom od 3.100 kWh godišnje mjesečni račun će biti veći za 8 kuna

Kako je standardno obračunsko razdoblje za kupce kategorije kućanstvo definirano kao šestomjesečno, HEP - Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) će za svakog kupca, sukladno Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom, procijeniti količinu isporučene električne energije do i poslije dana promjene iznosa Naknade, te u idućem obračunu primijeniti odgovarajući iznos Naknade. U postupku procjene HEP ODS će koristiti i očitanja koja su kupci dostavili početkom mjeseca listopada, kada je smanjena cijena električne energije.

Kupci koji to žele, mogu i sami očitati te do 10. studenog 2013. dostaviti HEP ODS-u stanje brojila na dan 1. studenog 2013. Očitanje brojila kupci mogu dostaviti putem internetske aplikacije Moj račun, potrošačkog telefona Elektrojuga, besplatnog govornog automata za kupce broj 0800 0555 ili izravno u prostorima Elektrojuga.

Temeljem procijenjenog stanja i dostavljenih očitanja stanja brojila, HEP ODS će razgraničiti potrošnju, što će kupcima biti vidljivo u idućem redovnom obračunu, pri čemu im se neće slati zamjenske uplatnice.

Najčitanije (7 dana)

Vozačici koja je skrivila prometnu na Mljekari policija uručila prekršajni nalog zbog više prekršaja
Ređenje imenovanog biskupa mons. Roka Glasnovića 22. siječnja u katedrali


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja