Utorak, 16. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Grom u Zadru ozlijedio dvije žene - kako se zaštititi

08.07.2014.


Za jakog nevremena koje je jutros pogodilo zadarsko područje, grom je udario na zadarsku tržnicu pri čemu su dvije žene ozlijeđene i prevezene su u bolnicu.

 

 

 

U zadarskoj Općoj bolnici doznaje se da su žene stabilno te da su zadržane na promatranju. Kako nam je rekla liječnica Melanija Ražov Radas, jednu je ženu grom udario u stopalo, ali srećom nije zadobila teže ozljede.

 

 

 

Kod druge žene došlo je do bizarnijeg slučaja. Ona je zadobila ozljede uha i to zato jer je u trenutku udara groma razgovarala na mobitel. Grom je, prema svemu sudeći, udario u mobitel uslijed čega je ženi ozlijeđeno uho. Ni njoj nisu evidentirane teže ozljede, no treba pričekati dok se ne obave svi pregledi, te ustanovi je li ženi ozlijeđen sluh.

 

 

 

Stručnjaci tvrde da je vjerojatnost udara groma na vrlo posjećenom mjestu kao što je tržnica izuzetno mala. S obzirom da je grom na zadarskoj tržnici udario neobično nisko, vjerojatno je presudilo više faktora koji su u jednom trenutku stvorili jaku privlačnost elektriciteta. 

 

 

 

'Željezna rešetka, stablo i mobitel. To su tri stvari koje su u ovom slučaju utjecale na udar groma. Na tržnici ima dosta metalnih predmeta i došlo je do privlačenja i izjednačavanja električnog potencijala. Međutim, ipak je to manje-više neprimjereno da se to događa na tržnici jer oko tržnice postoji i dosta visokih antena', pojašnjava za Dnevnik Nove TV Duško Kraljev, fizičar meteorolog. 

 

 

 

Stručnjaci upozoravaju da je potreban veliki oprez za vrijeme grmljavinskog nevremena. Preporučuje se izbjegavati otvorene prazne prostore poput nogometnih igrališta, a nikako se ne preporučuje od nevremena skrivati pod visokim, osamljenim stablima.

 

 

 

Također, poželjno je odmaknuti se od metalnih predmeta, kao što su kišobrani s metalnim vrškom. I nikako ne bi trebalo razgovarati na mobitele, što je pokazao i nesretni događaj na zadarskoj tržnici. 

 

 

 

'Pretpostavljamo da je udarac najprije išao u mobitel, a nakon toga na kožu iznad uha. Zato što će grom ići prema elektricitetu, a uređaj, odnosno mobitel, će otpuštati više elektriciteta nego tijelo čovjeka', pojasnila je liječnica Melanija Ražov Radas. 

 

 

Žena koju je grom pogodio dok je razgovarala na mobitel, zadržana je na liječenju. Uho joj je ozlijeđeno i tek će se utvrditi je li joj sluh oštećen. 
 

Dnevnik.hr

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja