Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

DAN ŽUPANIJE: Župan Dobroslavić: Investicije su dobrodošle u našu Županiju

12.05.2014.


Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu  Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića, župan Nikola Dobroslavić je govorio o aktualnom stanju, te budućim smjernicima razvoja juga Hrvatske.

 

 

 

Ističući vrijednost kraja u kojem živimo, te zahvalu precima koji su blago stvorili i očuvali župan je posebno naglasio:

 

 

-  Častimo i slavimo naše branitelje koji su ovo bogatstvo i našu slobodu prije dva desetljeća obranili od nasrtaja s istoka. Drska su i otužna ponovna teritorijalna posezanja kojima svjedočimo ovih dana. Nadasve sramotna.  Tužno je i da nas naša državna vlast ne štiti od takvih napada.  Kako čuvamo, održavamo, unaprjeđujemo ono što smo naslijedili?  Ponajprije se borimo za pravo na odlučivanje o svojoj sudbini. Ne dopuštamo da nam uzmu mjesto za stolom za kojim se odlučuje. Ne damo našu područnu samoupravu, našu županiju, našu regiju. Ne damo da se pogazi dostojanstvo Dubrovnika i njegov položaj regionalnog središta. Ne damo da se potire pravo gradova i općina na opstojnost. Tražimo poštivanje našega prava, kao i prava drugih na lokalnu i regionalnu samoupravu. Ako su naši stari znali brinuti o sebi, ako su naši branitelji znali braniti našu slobodu, ako mi znamo upravljati ovim područjem, zašto bismo odlučivanje o našoj budućnosti prepustili nekome drugome!

 

 

Prema županovim riječima, potrebno je izgraditi Pelješki most, te autocestu do Dubrovnika, a naglasio je i prioritet izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, odnosno gospodarenje otpadom sukladno najvišim europskim standardima.  

 

 

- Otvorili smo široke mogućnosti ulaganja na područje Županije. Naša županija postala je prostor s vjerojatno najviše započetih, odnosno pripremljenih investicija u Hrvatskoj. Rekonstruiraju se i grade hoteli, marine, lučki terminali, ribogojilišta, pristaništa, energetska i druga infrastruktura... Županija, naši gradovi i općine omogućili su donošenjem prostornih planova pretpostavke za važne investicije: Golf park na Srđu, Dubrovački biser u Primorju, turističko naselje Kupari, hotele, terminale, marine, vjetroparkove, škole, dvorane ...  Investicije su dobrodošle u našu Županiju, jedino što moraju ispuniti je da su uvrštene u prostorne planove i da ne narušavaju vrijednosti okoliša i kulturno-povijesne baštine. Za neke projekte koristit će se i fondovi EU. Mi smo se za EU fondove dobro pripremili. Pokazuje to i podatak da se posredstvom županijske razvojne agencije DUNEA na području Županije provode 43 projekta financirana iz pretpristupnih fondova ukupne vrijednosti 75 milijuna kuna. A na prethodne pozive ministarstava za strukturne smo fondove već kandidirali više projekata ukupne vrijednosti preko 300 milijuna kuna. Među njima su: Rekonstrukcija Specijalne bolnice Kalos u Veloj Luci, Purifikator i otpremni centar Maribic u Bistrini, Obnova valobrana Kaše, inkubatori, škole, dvorane..., a pripremamo projekt Kongresnog centra, kazao je Dobroslavić i nastavio:

 

 

- Nadamo se da će Vlada i njena ministarstva odraditi svoj dio posla prema Europskoj komisiji.  Pokrenuli smo i završili Projekt Palijativne skrbi u Općoj bolnici Dubrovnik. To je nova važna medicinska usluga našim sugrađanima, u čemu smo među prvima u Hrvatskoj.

 

 

Međutim, vrijednost projekta je i u tome što smo okupili širok krug lokalnih financijera projekta. Time smo pokazali da je spremnost na suradnju i osjećaj za solidarnost tu među nama, samo ih treba probuditi.

 

 

Razvijamo i naš ruralni prostor. Tradicionalni ruralni proizvodi, tematske turističke ceste, Regionalni vinski festival rezultat su prepoznavanja potencijala našega područja, a ti projekti pomažu boljoj prezentaciji proizvoda našega vangradskog područja.

 

 

Izradili smo strategije i planove za sva važna područja od turizma, vinarstva do upravljanja obalnim područjem.  Izradili smo Strategiju informacijsko-komunikacijskih tehnologija,  pripremamo projekt širokopojasnog Interneta.  Osmislili smo u suradnji s Gradom smještaj buduće Turističke i ugostiteljske  škole s dvoranom i Praktikumom.
 

 

 

Aktivni smo na projektima navodnjavanja, od kojih je veliki projekt u Dolini Neretve pripremljen, a dio projekta Glog na području Opuzena pred realizacijom. Čuvamo prostor, brinemo o baštini, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, agencijama i društvima. Borimo se za utvrđivanje stvarnih granica RH na našem području, ne dopuštajući ustupanje ni djelića našega državnog teritorija. Brinemo o umirovljenicima, svake godine povećavamo stavku za provedbu Županijskog ujednačavanja umirovljeničkog standarda. Štitimo vrjednote Domovinskog rata, brinemo o članovima obitelji poginulih branitelja, pomažemo braniteljima s potrebama. Štitimo vrjednote urasle u naše nacionalno biće: domoljublje, slobodoljublje, vjeru, brak kao zajednicu žene i muškarca.

 

 

Nećemo u tome posustati. Na prošlim izborima zadobili smo veliko povjerenje naših sugrađana, na tome i ovom prigodom zahvaljujem. Nećemo iznevjeriti to povjerenje. Ono što smo predstavili u našem Programu to provodimo i to ćemo provoditi, riječi su župana Dobroslavića.

 

Na sjednici su dodijeljene su nagrade i javna priznanja. Tako su godišnje nagrade dodijeljene Udruzi Eko Omblići i eskadrili transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze. Nagrade za životno djelo dodijeljene su predsjednici Udruge distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize Antoniji Rozsahegy Nikolić i osnivaču Folklornog Ansambla Linđo Sulejmanu Muratoviću.

 

 

Inače tijekom jutra župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima prisustvovao je svečanoj svetoj misi koju je u crkvi Gospe od Milosrđa predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Čelnici Županije položili su  vijence i zapalili svijeće u spomen na sve poginule branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata kod Spomen-obilježja na Boninovu.                                                               

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja