Četvrtak, 29. veljače 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Pokrenuta izrada Zakona o označavanju hrane proizvedene bez GMO-a

04.05.2022.


Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, uputila je, nakon usvajanja Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom o GMO-a u Hrvatskome saboru, inicijativu Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zdravstva da poduzmu aktivnosti na uspostavi jasnih kriterija u Republici Hrvatskoj vezanih uz označavanje „GMO free“ proizvoda, kao i na jačanju kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme.

 

Ministarstvo poljoprivrede pozitivno se je očitovalo o ovoj inicijativi te je pristupilo izradi Zakona o označavanju hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama. Održana je 1. sjednica Povjerenstva za izradu Zakona, u koje su uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, uključeni i predstavnici Ministarstva zdravstva, Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca i predstavnici akademske zajednice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta u zagrebu i Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

 

Novim zakonom odredit će se hrana koja će moći biti označena kao hrana proizvedena bez GMO, propisat će se način njenog označavanja i zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni kako bi se hrana označila kao hrana proizvedena bez genetski modificiranih organizama, te obveze subjekata u poslovanju s hranom. Uz navedeno, uspostavit će se službene kontrole, koje će provoditi inspekcije Državnog inspektorata nadležne za hranu i delegirana tijela (akreditirana certifikacijska tijela) ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede.

 

„Pokretanje aktivnosti za izradu Zakona koji će omogućiti označavanje „GMO free“ proizvoda, pa time i prepoznavanje/razlikovanje ovih proizvoda na tržištu i podizanje njihove konkurentnosti, veliki je iskorak i za zaštitu potrošača, ali i za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša“, rekla je Marijana Petir, zahvalivši Ministarstvu poljoprivrede na prihvaćanju ove Inicijative.

 

Petir je podsjetila da su zastupnici Hrvatskoga sabora u ožujku ove godine dali jednoglasnu potporu Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a, kojom je potvrđeno jasno i nedvosmisleno opredjeljenje da je Republika Hrvatska GMO-free zemlja i da ju je potrebno promovirati i brendirati kao zemlju domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez GMO-a. 

 

Petir je najavila i buduće aktivnosti te planiranu suradnju s državama koje se nalaze na području Alpe-Adria-Dunav i pozvala ih da se priključe ovoj Inicijativi te ulože potrebni napor kako bi potpora područjima slobodnima od GMO-a bila prihvaćena i podržana s ciljem očuvanja bioraznolikosti, te okolišno osjetljivog i ekološkog uzgoja poljoprivrednih proizvoda svojstvenog nasljeđu ovog područja srednje Europe.

Najčitanije (7 dana)

Kako seizmolog komentira potrese na Pelješcu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja