Petak, 1. srpnja 2022.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Općina Vela Luka prva u Županiji uvela iTransparentnost, kad će druge?

12.12.2021.


Općina Vela Luka prva je jedinica lokalne samouprave na području Dubrovačko-neretvanske županije koja je uvela iTransparentnost, digitalni servis koji omogućava transparentan uvid u poslovanje, odnosno donosi pregled financijskog djelovanja, te izdanih i zaprimljenih poslovnih dokumenata.

 

- Kao što smo najavili u najavili u predizbornoj kampanji, upravo na  Međunarodni dan borbe protiv korupcije Općina Vela Luka je uvela transparentnost proračuna kako bi građani na jednom mjestu imali uvid u trošenje općinskog novca. Prva smo općina koja je to napravila u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a u cijeloj Dalmaciji za ovu se opciju odlučilo tek par gradova i općina. – priopćila je velolučka načelnica  Katarina Gugić.

 

Naglašavajući kako klikom na https://transparentno.velaluka.otvorenaopcina.hr/.../sc... svatko može imati uvid u svaki plaćeni račun pravne, ali i privatne osobe, uz ispoštovanu zaštitu osobnih podataka, datum plaćanja, broj računa, njegov opis i iznos.

 

-Time možete vidjeti koja sve tvrtka radi s Općinom, na što sve troši novac vaša načelnica, ali i kolike su plaće u javnoj upravi. Radi se o implementaciji sustava tvrtke Libusoft na našu web stranicu gdje svakog trenutka možete provjeriti na što se troši općinski novac.  iTransparentnost osigurava pristup kvalitetnim i relevantnim informacijama što za jedinice lokalne samouprave predstavlja učinkovit mehanizam odgovornosti iz kojeg slijedi povećanje kvalitete fiskalne politike, povećanje legitimnosti vlasti i jačanje povjerenja građana kao i povećanje opće razine informiranosti građana i medija.  Proračunska transparentnost prevenira neodgovorno djelovanje kao i zloupotrebu javnih sredstava i potiče lokalne jedinice na objavu i objašnjenje proračunske dokumentacije, kazala je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić.

Najčitanije (7 dana)

Župska TZ turističku sezonu počela otkazima
ŽUPKA: Pravi li Nardelli čistku u TZ Općine Župa dubrovačka za svoje pulene
Srednje škole na jugu Hrvatske bez prijemnih ispita


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja