Četvrtak, 20. siječnja 2022.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

OSNOVCI ZA OSNOVNO: Šleper sa 24 palete hrane i higijenskih potrepština stigao u Albaniju

16.11.2021.


U listopadu, mjesecu koji je u Katoličkoj Crkvi na poseban način posvećen misijama, Caritas Dubrovačke biskupije odlučio je pomoći stanovnicima u sjevernom dijelu Albanije, u mjestu Lezhu (Lješu) gdje kao svećenik i misionar djeluje Dubrovčanin don Frano Čivljak.

 

U akciju pod nazivom „Osnovci za osnovno” bilo je uključeno sedam osnovnih škola s područja grada Dubrovnika: OŠ Mokošica, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Montovjerna, OŠ Lapad, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića te OŠ Antuna Masle. Učenici,predvođeni djelatnicima, učiteljima i profesorima te ravnateljima škola, o Danima kruha su donosili osnovne namirnice, koje su nakon što prikupljanja, predali djelatnicima i volonterima Caritasa Dubrovačke biskupije, marljivo i radosno pomažući ukrcati ih u kombi.

 

„Jedna djevojčica nije bila u svojoj školi kada su se paketi prikupljali, pa je zamolila roditelje da je dovezu u Caritas, kako bi osobno predala paket. Osmijesi na licima djece, poruke ispisane na albanskom jeziku, paketići s dodatkom igrački i slatkiša - sve ove divne priče nam pokazuju kako se od malena odgaja za dobrotu i pomoć bližnjima u potrebi, što se ovakvim akcijama najviše postiže’’ - ističu iz biskupijskog Caritasa.

 

Svoje pakete pomoći, osobito u vidu pelena za odrasle, u prostor Caritasa Dubrovačke biskupije donosili su i svi sugrađani dobre volje. Vrijednu donaciju 15 paleta pelena za odrasle uputio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

 

Pun šleper robe, težak 8 tona s 24 palete, u Albaniju je stigao 12. studenoga. Don Frano Čivljak i njegovi suradnici te volonteri odmah su krenuli s iskrcavanjem namirnica uz zahvalu i poruku da će sve pristiglo uvelike olakšati nadolazeće dane svima potrebitima u gradu Lezhu. Akcija je provedena uz odobrenje ureda Papinskih misijskih dijela u Republici Hrvatskoj.

 

Podsjetimo, don Frano se dirljivim pismom obratio dubrovačkom Caritasu moleći za pomoć stanovnicima Lezha kojih ima oko 15 tisuća, a u samu katedralnu župu sv. Nikole, u kojoj on djeluje, dolazi i stanovništvo iz okolnih mjesta. „Velike su potrebe ovih ljudi, što zahtjeva veliki angažman. Kao višegodišnjem misionaru i župniku na srcu mi je biti od pomoći ovoj zajednici što je više moguće“, pisao je župnik Čivljak te opisao situaciju u ovoj vrlo siromašnoj zemlji koja je prije dvije godine bila pogođena potresom, a uz to i koronakrizom. „Ovdje je konkretno velika potreba za osnovnim potrepštinama, od hrane to su one osnovne stvari kao što su riža, brašno, pasta i sl., te potrepštinama za kućanstvo: deterdženti, sapun i drugo. Posebno je velika potreba za pelenama za odrasle, koje su ovdje teško dobavljive i inače su vrlo skupe i često nekvalitetne. Uz to, često se traže i pelene za djecu“ - pri pokretanju akcije istaknuo je don Frano Čivljak.

Najčitanije (7 dana)

Vozačici koja je skrivila prometnu na Mljekari policija uručila prekršajni nalog zbog više prekršaja
Ređenje imenovanog biskupa mons. Roka Glasnovića 22. siječnja u katedrali


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja