Subota, 25. rujna 2021.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Organiziranje ribara Konavala, Župe i Dubrovnika

27.04.2021.


Regionalna agencija DUNEA organizirala je u Dubrovniku informativnu radionicu o mogućnosti osnivanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) za jedinice lokalne samouprave koje do sada nisu bile organizirane u FLAG-ove: općinu Konavle, Župu dubrovačku i grad Dubrovnik.

Na sastanku su također sudjelovali i predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije te Obrtničke komore Dubrovnik. Ravnateljica Regionalne agencija DUNEA, Melanija Milić prezentirala je trenutno stanje pokrivenosti FLAG područja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i najavila mogućnost osnivanja novog FLAG-a kako bi se poticao razvoj područja na kojem FLAG djeluje kroz provedbu integrirane i održive razvojne strategije i lakšu prijavu projektnih prijedloga za lokalnu ribarstvenu zajednicu na natječaje Europske unije.

Povod ovom sastanku svakako je bila odluka Uprave za ribarstvo vezana za uvjet prihvatljivosti i broj potrebnih JLS-ova potrebnih za osnivanje FLAG-a. Naime, odlučeno je da ne postoji zapreka u broju JLRS-a , što je do sada bio slučaj. Ova odluka rezultat je dogovora na prijašnjem sastanku održanom u Stonu.

‘Dubrovačko-neretvanska županija obuhvaća područja koja su jako različita po svojim razvojnim obilježjima te po potencijalima i potrebama u razvoju ribarstava. U skladu s gore navedenim razlozima, opravdano bi bilo da se osnuje još jedan FLAG, a da se postojeći, FLAG Južni Jadran, reorganizira’, istaknula je Milić te poručila da je nužno što prije provesti organizacijske promjene koje će stvoriti bolje uvjete za brži i uspješniji razvoj ribarstava svake lokalne zajednice i Županije u cjelini.

Novi FLAG tako bi obuhvatio grad Dubrovnik i općine Konavle, Župu Dubrovačku i Mljet na čijim područjima ima značajan broj ribara, te bi uskoro trebalo krenuti i popisivanje članova kao prvu aktivnost usmjerenu na osnivanje novog FLAG-a ustrojenog prema Zakonu o udrugama, a usklađeno sa EU propisima.

Predsjednik Ceha za ribarstvo i marikulturu Obrtničke komore Dubrovnik, a ujedno i voditelj FLAG-a Južni Jadran, Mato Oberan, pojasnio je proces osnivanja i djelovanja FLAG-a.

FLAG Južni Jadran među najuspješnijima je u Republici Hrvatskoj s visokom učinkovitosti realizacije projekata. Kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH na raspolaganje je dobio 13,3 milijuna kuna, te je do sad obradio 24 projekta poput adaptacije i opremanja postojećih ribarnica, izgradnje i nabave novih ribarnica, te nabave specijalizirane dizalice i višenamjenskih plovila, sufinanciranja raznih manifestacija koje promiču ribarstvo i školjkarstvo. Regionalna agencija DUNEA aktivno surađuje s FLAG-om Južni Jadran te je u protekloj godini, kroz tehničku pomoć javnopravnim tijelima, prijavila na raspisane pozive 18 projekata vrijednosti 6.376.819,28 kuna.

Najčitanije (7 dana)

FOTO: Na Mihajlu pokopan don Grgo Tomić
Raspored odvoza glomaznog otpada u Župi dubrovačkoj
Gdje u utorak u Župi nema vode


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja