Srijeda, 8. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić na sastanku Vlade o uspostavljanju novih statističkih jedinica NUTS 2

15.01.2019.


Župan Nikola Dobroslavić nazočio je danas sastanku Vlade s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova, te predsjednicima nadležnih odbora Hrvatskoga sabora. Sastankom je predsjedao premijer Andrej Plenković, a tema sastanka bio je prijedlog nove statističke klasifikacije prostornih jedinica u Republici Hrvatskoj (NUTS 2).

 

 

 

Sadašnja podjela ne zadovoljava jer ide na štetu slabije razvijenih županija i time je pogodno tlo za negativna demografska kretanja stoga je prijedlog MRRFEU da se sadašnji ustroj na dvije NUTS 2 regije promijeni u četiri, te da se grad Zagreb izdvoji u samostalnu statističku regiju kako ne bi povećavao postotak razvijenosti ostalih područja.
Svi župani usuglasili su se da je prijedlog nove podjele dobar, da predstavlja poticaj za ulaganja na slabije razvijena područja, a da ovakav način rasprave o ključnim razvojnim temama predstavlja obrazac transparentnosti i uključenosti regionalne i lokalne samouprave u odlučivanje. Predložene četiri NUTS 2 jedinice su: Središnja i istočna Hrvatska, Sjeverna Hrvatska, Jadranska Hrvatska i grad Zagreb.

 

 


Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja