Petak, 21. veljače 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTOGALERIJA: Biskup Uzinić obišao župe u Postranju i na Brgatu

27.11.2017.


Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u sklopu svojih pastoralnih pohoda župama Dubrovačkog dekanata 2 tijekom petka, 24. studenog i nedjelje, 26. studenog obišao je vjernike u župama Velike Gospe u Postranju i sv. Ane na Brgatu, a u pratnji župnika župe Velike Gospe i župnog upravitelja župe sv. Ane don Nikole Berišića.

 

 

 

U petak, 24. studenog, biskupa Uzinića su u jutarnjim satima pred župnom crkvom u Postranju dočekali vjernici, članovi Dobrovoljne vatrogasne postrojbe Župa dubrovačka, djeca obučena u narodne župske nošnje i župnik Berišić. Nakon prigodne molitve biskup je pozdravio okupljene vjernike i objasnio im svrhu njegovog pastoralnog pohoda. Mons. Uzinić obišao je mališane u Područnoj školi Postranje OŠ Župa dubrovačka  koji su mu u znak dobrodošlice priredili program u kojem je bilo pjesme i plesa. Uslijedio je posjet sakristanu ali i domu DVD Župa dubrovačka gdje se biskup bolje upoznao s radom ali potrebama dobrovoljnog vatrogasnog društva. U nastavku je obišao kapelu Svete Nedjelje, odakle puca pogled na cijelu župu Velike Gospe, i kapelu sv. Ivana, a susreo se i s obiteljima u župi.

 

 

U popodnevnim satima dubrovački biskup obišao je župu sv. Ane na Brgatu gdje su ga dočekali župnik, vjernici i djeca u narodnim nošnjama  s kojima se pomolio u župnoj crkvi. Nakon molitve i pozdrava mons. Uzinić se pomolio i kod spomen obilježja palim braniteljima u Domovinskom ratu, nakon čega je obišao i „staru“ crkvicu sv. Ane koja datira iz 14. st. a u kojoj se također čuva i križ za kojeg se pretpostavlja kako datira iz 13. stoljeća. Biskup je posjetio sakristana, a također je obišao i nekadašnju Područnu školu te župni ured u kojem župnik ne živi od 1975 godine. Nakon posjeta obiteljima biskup Uzinić predvodio je večernju misu u župnoj crkvi sv. Ane.

 

 

Na posljednju nedjelju liturgijske godine i svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, 26. studenog, mons. Uzinić predvodio je prvo jutarnju misu na Brgatu a zatim u Postranju.

 

 

U propovijedi se biskup osvrnuo na nedjeljna čitanja kazavši kako sva tri liturgijska čitanja u kraju svijeta prepoznaju Božji dolazak, odnosno iako prikazuju sliku suđenja da ipak daju nadu. Kazao je kako poruka iz evanđelja (Mt 25, 31-46) nije samo upućena Crkvi i nama kršćanima već i onima koji Krista nikada nisu imali prilike susresti i upoznati. Objasnio je kako iz riječi „Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“, proizlazi nada koja poručuje svim ljudima, bez obzira poznaju li ili ne Isusa Krista, jesu li vjernici, agnostici ili ateisti, da je moguće spasenje koje je Bog ljudima ponudio u Isusu Kristu ako svoj život pretvore u činjenje dobra onima koji su potrebni dobra. „Na kraju nećemo biti suđeni po tome što smo o Bogu znali ili nismo znali. Na kraju ćemo biti suđeni po tome što smo činili ili nismo učinili svojoj braći i sestrama“, rekao je mons. Uzinić.

 

 

Dodao je i kako nam svima ovo evanđelje treba poslužiti kao poziv i poticaj da se u skladu s vlastitom savješću na različite načine nastavimo zalagati za dobro čovjeka i čovječanstva, odnosno kako nama kršćanima treba istovremeno biti i upozorenje da nećemo biti spašeni ne budemo li činili dobro. Upozorio je i kako nam je uzaludno naše prepoznavanje da smo Kristovi time što se javno ispovijedamo kao kršćani i katolici, ako ga istovremeno ne uspijemo prepoznati i u siromasima, odnosno u onima kojima je potrebna naša pomoć. Također je objasnio da se to naše dobro prema braći i sestrama ne smije svoditi isključivo na materijalnu pomoć jer je Crkva poslana najprije tažiti onu duhovnu glad koja je gora od one tjelesne. Na kraju je biskup poručio okupljenima da se ne boje jer ih Gospodin ne želi osuditi već spasiti, a za što je potrebno naše prepuštanje njegovom vodstvu i uputama kako bismo nakon onog „Idite u miru!“ mogli Boga slaviti posvuda, prepoznajući Isusa kojeg treba poslužiti ali i Isusa koji u nama s ljubavlju poslužuje.

 

 

Ovim pastoralnim pohodom dubrovački biskup završio je s pastoralnim pohodima u župama Župe dubrovačke te će sljedećeg vikenda u nastavku pohoda župama Dubrovačkog dekanata 2 obići župe sv. Stjepana u Zatonu i Pohođenja Marijina u Orašcu.

 

 

Nikša Sentić

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja