Subota, 11. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTOGALERIJA: Procesija na „dan koji nami dolazi jednom na godište“

03.02.2017.


Tradicionalno nakon svečanog misnog slavlja uslijedila je svečana procesija gradskim ulicama na blagdan dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha, 3. veljače. Procesija je krenula od katedrale, Ulicom od Puča, pored Onofrijeve fontane, zatim Stradunom, pa kroz crkvu sv. Vlaha, i natrag do katedrale.

 

 

 

Moći glave sv. Vlaha nosili su biskupi i nadbiskupi koji  sudjeluju na Festi. Ispred same Parčeve crkve moći glave sv. Vlaha je od dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića preuzeo je rektor crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić koji ih je potom stavio na oltar nakon čega je započela molitva sv. Vlahu. Nakon molitve moći je ponovno preuzeo biskup Uzinić koji ih je donio natrag do katedrale gdje je predvoditelj slavlja željezanski biskup mons. Egidije Živković udijelio Božji blagoslov svima koji su sudjelovali na misi i u procesiji.

 

 

 

 

U procesiji su okupljeni vjernici mogli iskazati štovanje moćima sv. Vlaha koje se čuvaju u Moćniku dubrovačke katedrale. Vlaha kao i moćima hrvatskih svetaca. Kovčeg s Isusovom pelenicom nosili su bratimi korčulanskih bratovština a baldahin su nosili dubrovački poštari. Također u procesiji su sudjelovali i barjaci raznih dubrovačkih župa i crkava, njih preko stotinu, te vjernici obučeni u tradicionalne narodne nošnje dubrovačkog kraja ali i drugih dijelova Hrvatske. U procesiju su se također uključili vjernici iz Makedonije, Janjeva i Gradišća.

 

 

 

Procesija kao i cijela Festa uvrštena je pod zaštitu UNESCO-a 2009. godine, a povijesno gledajući traje od 10 st. sve do danas.

 

Nikša Sentić

 

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja