Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica: Kako potaknuti smanjenje stakleničkih plinova u pomorskom transportu ?

29.11.2013.


Na razini Europske unije, međunarodni pomorski transport ostaje jedini oblik prometa koji nije uključen u obvezu smanjenja emisije stakleničkih plinova. Stoga je članica Europskog parlamenta, Dubravka Šuica, upitala povjerenicu Europske komisije za klimu, Connie Hedegaard: ''Koje konkretne mjere Europska unija namjerava poduzeti kako bi smanjili emisiju stakleničkih plinova u pomorskom prometu?''

Pri tome je upozorila na nagli porast 'cruising' turizma, istaknuvši Dubrovnik - grad pod zaštitom UNESCO-a kao najbolji primjer o kojem treba voditi računa.

 

"Na koji način se zemlje izvan EU-a namjerava i planira potaknuti da slijede primjer država EU-a u smanjenju emisije stakleničkih plinova u pomorskom transportu? Postoje li neke povratne informacije vezane uz njihov rad", nastavila je Dubravka Šuica. Također je pitala, postoje li, osim dijaloga i planiranja, neki konkretni koraci koje provode i kakav je njihov učinak?

 

U odgovoru je predloženo djelovanje, osim globalnim sporazumima, i putem regionalnog povezivanja poput Jadranske euroregije u koje su uključene i zemlje koje nisu članice Europske unije, na što je Dubravka Šuica izrazila zadovoljstvo, jer se ovom problemu pristupa integrirano kao i upravljanju pomorskim dobrom i obalnim pojasom.

 

Na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama koja se održala u Varšavi, Europska unija je zatražila uravnoteženi paket odluka kako bi se ostvario napredak u međunarodnom djelovanju u području klimatskih pitanja. Novi globalnim sporazumu o klimi koji bi se trebao potpisati  2015. u Parizu, a stupio bi na snagu 2020. EU se obvezao da do 2020. smanji emisije stakleničkih plinova za najmanje 20 posto ispod razina iz 1990., a istodobno poveća energetsku učinkovitost za 20 posto i udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto.

 

U skladu sa zaključcima u Varšavi, a prema pripremi za Pariz 2015., Ured Dubravke Šuice će u veljači 2014.godine organizirati konferenciju u Hrvatskoj posvećenu klimatskim promjenama.

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja