Srijeda, 8. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavle info /    Sve vijesti iz rubrike info

Enrique Bátiz održao klavirski recital u Pridvorju

24.07.2016.


Slavni meksički dirigent i pijanist Enrique Bátiz klavirski recital održao je pod stoljetnim platanom ispred Franjevačkog samostana u Pridvorju u Konavlima, sinoć 23. srpnja u sklopu 67. Dubrovačkih ljetnih igara. 

Izvedena je jedna od najpopularnijih klavirskih skladbi Ludwiga van Beethovena Sonata br. 8 u c-molu tzv. Patetična, zatim Chopinova Druga sonata koja se po svom trećem stavku Marche funèbre često naziva i Pogrebnim maršem. Uslijedila je prva Noveleta Roberta Schumanna te još jedna Chopinova kompozicija, Poloneza u As-duru tzv. Herojska, za koju je George Sand, skladateljeva životna suputnica, smatrala da bi, zbog energičnosti i duha koji posjeduje, upravo ta poloneza trebala predstavljati francusku revoluciju i biti simbol herojstva. Poloneza od interpreta traži karizmatični virtuozitet i briljantnu tehničnu potkovanost, što je publika dobila sinoć u liku Enriquea Bátiza, pa su na kraju, na traženje publike, izvedena dva bisa.
Rođen u Mexico Cityju, poljskog i meksičkog podrijetla, Bátiz je glazbenu  karijeru započeo kao pijanist, da bi od sredine 80-ih, postao jedan od najpoznatijih dirigenata Latinske Amerike. U dobi od svega 29 godina, Bátiz je osnovao Meksički državni simfonijski orkestar, kojemu je ostao dirigent do kraja 1982. godine. Zatim je imenovan glazbenim ravnateljem i dirigentom Mexico City filharmonije, gdje je ostao do 1989. Često je gostovao u Europi s Češkom filharmonijom i na kontinentu s najboljim orkestrima. Posebno aktivan bio je u Engleskoj, vodeći Londonski simfonijski orkestar, Londonsku filharmoniju, Royal Philharmonic i Royal Liverpool filharmoniju. Od 1984. godine, Bátiz je glavni gost dirigent Kraljevske filharmonije. Zadnjih godina, obogaćen desetljećima iznimnog dirigentskog iskustva i svakodnevne posvećenosti glazbi, Bátiz se na opće zadovoljstvo ljubitelja glazbe, vraća svojoj prvoj ljubavi – glasoviru.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja