Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Nardelli: Plaće odgajateljica u Vrtiću prilagodit ćemo nalazima inspekcije

26.11.2013.


Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli i na Općinskom vijeću ponovno je dao podršku ravnateljici Dječjih vrtića Župa dubrovačka Mariji Jelić, te njezinim jedinim propustom smatra što je dozvolila da pošta sindikata ide preko vrtićkog protokola.

 

Podsjetimo, članice vrtićkog sindikata su pisale pismo ministru Željku Jovanoviću žaleći se na uvjete rada u Vrtiću Župa dubrovačka. 

 

- Kad je shvatila da se dogodio propust ona je pošla u poštanski ured i zatražila vraćanje kuverti koje nisu trebale ići preko vrtićkog protokola, te ih neotvorene vratila predsjednici sindikata, objasnio je Nardelli odgovarajući na vijećničko pitanje Tomislava Marčinka HSP AS, koji ga je pitao da objasni medijski dosta eksponiranu situaciju u župskom Dječjem vrtiću. Nardelli smatra da su ti napisi itekako naštetili vrtiću, ravnateljici Jelić, Općini, te njemu osobno.

 

Zapitao se i zašto nitko nije pisao kako je dijete u petak izašlo iz vrtića i pošlo kući, te kako su odgajateljice to shvatile tek kad je došao otac te curice da vidi što se dogodilo.

 

Načelnik je nadalje kazao kako je glavni problem odnosa u vrtiću tzv. „sedmi sat“ koji je uveden prije dvije i pol godine.

 

- Tada smo odlučili regulirati radna i materijalna prava zaposlenica vrtića, koje su plaćene za osam sati rada dnevno i njihova plaća je iznad prosjeka hrvatskih odgajateljica. Ukinuli smo mogućnost da se djeca zaposlenica Vrtića izravno upisuju, te da plaćaju manju cijenu, kako je bilo do tada, već smo ih izjednačili s drugim korisnicima. Kako Zakon o predškolskom odgoju predviđa, one rade s djecom 5,5 sati, te imaju još pola sata za pauzu, pa smo odlučili uvesti im još i sedmi sat koji trebaju odraditi u vrtićkoj ustanovi. Tijekom tih sat vremena one bi trebale planirati i osmišljavati rad za iduća razdoblja, te, kako su i dužne, pisati zapisnike i zapažanja u tzv Žutu knjigu, koja se ne smije iznositi iz vrtića i nije primjereno da je ispunjavaju tijekom rada s djecom. Osmi sat smo im ostavili da ga koriste kroz seminare, edukacije, roditeljske sastanke, radionice i slično, objasnio je Nardelli postupke od prije 2,5 godine.  

- Neke su se odgajateljice žalile da nemaju uvjeta za rad, a ja mogu kazati da župski vrtić ima odlične uvjete rada, ali ako im nedostaje mjesta za rad ja ću im ustupiti svoj ured da tu odrade taj sedmi sat, kazao je načelnik Nardelli.

 

Rekao je i da je istina da taj dodatni sat imaju samo župske odgajateljice za razliku od kolegica u Gradu i Konavlima, ali da zna da mnogi drugi hrvatski vrtići imaju taj sedmi, pa čak i osmi sat kao radnu obvezu.

 

- Kad smo prije dvije godine uvodili sedmi sat kao obvezu, nije bilo puno protivljenja, već su se duhovi uzbudili sada odmah nakon što je gospođa Jelić izabrana za ravneteljicu. Umjesto da su joj dali određeno vrijeme da se privikne na novu funkciju one su odmah skočile na nju i ponijele se tako nehumano, iako im ona mnogima može biti majka. I dok neke od njih pripitivaju je li ona regularno došla na funkciju ravnateljice, mogu kazati da je gđa. Jelić imala najbolje uvjete na natječaju i više od traženog, te u tom vrtiću od početka radi kao odgajateljica i pedagoginja, te da joj nitko od nas ne bi dao podršku da ona to itekako ne zaslužuje.

 

Kazao je nadalje kako će kao poslodavac popustiti po pitanju „sedmog sata“ jedino ako nadležne inspekcije od njega to budu tražile, iako se, dodaje, o svemu dobro konzultirao sa savjetnicima u nadležnim ministarstvima.

 

-  No, ukoliko inspekcija donese odluku o ukidanju sedmog sata, prema toj ćemo odluci i regulirati primanja odgajateljica sukladno Zakonu o radu, koje će onda primati plaću za šestosatno radno vrijeme, naglasio je načelnik Župe dubrovačke.

 

Također je osudio djelatnice vrtića što su sindikalne sastanke održavale u vrtićkim uredima, te u MO Brgat Gornji bez ičijeg znanja.

 

-  Ne mogu one koristiti prostore Općine, bez da su to zatražile od ravnateljice i mene kao načelnika. Rekao sam im da, kao i svi drugi, uvijek mogu za sastanke zatražiti urede u zgradi Općine ili Vrtića, ali im to trebam ja odobriti ili ravnateljica ukoliko su u pitanju vrtićki prostori, objasnio je Nardelli.

 

Predsjednik Općinskog vijeća Mato Previšić, ujedno i donedavni predsjednik Upravnog vijeća župskog Vrtića je kazao kako bi odgajateljice trebale biti zahvalne poslodavcu, te naglasio kako je Vrtić do sada „fenomenalno fukcionirao“ i kako će tako zasigurno nastaviti i ubuduće, te da će odgajateljice same shvatiti tko i zbog čega među njima „muti vodu“.

 

- Nije lako raditi tamo gdje su sve same žene, kazao je Vlatko Vuletić HDZ te dodao kako je svima jasno koji su sve klanovi u Vrtiću i tko vuče na koju stranu, te da smatra poštenim da odgajateljice odrađuju ono za što su plaćene.

 

Kate Šutalo Cvjetković

  

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja