Vrlo često ostane nam viška ručka, a neka jela poput variva kuhamo veće porcije kako bi manje kuhali kroz radne dane u tjednu. Ako niste znali koliko i kako ih trebate spremiti u hladnjak, evo nekoliko korisnih savjeta.
Salata od tune, jaja ili piletine
Imate li hladnjak namješten do plus 5 stupnjeva, bilo koji od navedenih sastojaka u salati možete čuvati čak do sedam dana. Direktorica odjela za javno zdravstvo pri organizaciji NSF International, Jen Tong, napominje zaHuffington Post kako će salata trajati i do sedam dana ako ih budete pripremali s namirnicama direktno iz hladnjaka. Budu li prvo stajale na sobnoj temperaturi postoji opasnost da se razviju bakterije i salata pokvari prije roka.
Meso
Bez obzira na koji je način spremljeno i radi li se o pohanoj piletini, pečenoj puretini ili odrescima svinjetine 'na naglo', u hladnjaku mogu stajati tri, najviše četiri dana. Kako se ne bi pokvarilo, preporučljivo ga je staviti u hladnjak unutar dva sta nakon kuhanja ili pečenja.
Juhe i variva
Juhe i variva u hladnjaku također mogu stajati do četiri dana. Budući da su to velike količine teže ih je ohladiti unutar dva sata poput pizze ili nekoliko komada mesa. Zato varivo ili juhu odmah razdijelite u posude.
Pravilo spremanja ostataka hrane u hladnjak na tri do četiri dana može se primijeniti na gotovo svu hranu osim onih osjetljivijih poput školjki ili sushija koji se moraju pojesti praktički isti dan, piše tportal.