Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Šuica - Komisiji: Osigurajte hrvatskim maslinarima financijsku potporu!

20.10.2014.


Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica tražila je od Europske komisije da u skladu s važećim Uredbama razmotri mogućnost i pomogne hrvatskim maslinarima i uljarima koji trpe veliku financijsku štetu zbog katastrofalnog uroda maslina od Istre do Dubrovnika, a uzrokovana je teškim vremenskim neprilikama.

 

 

 

 

„Oslanjajući se na Uredbu (EU) br.1308/2013 Europskog parlamenta i Vijeća, a uzimajući u obzir da su vremenske neprilike uzrokovale katastrofalan urod maslina te da se u Hrvatskoj više od 45 000 domaćinstava bavi proizvodnjom maslina, mogu li hrvatski maslinari računati na financijsku pomoć EK?,“ stoji u pitanju Dubravke Šuice.

 

 

 

 

Podsjetimo, u tijeku je berba maslina, koja je ove godine započela ranije nego inače kako bi se spasilo što se spasiti da, a da se radi o katastrofalnoj godini složni su istarski i dalmatinski maslinari i uljari. Nakon blage zime, u periodu cvatnje Hrvatsku su zahvatile vremenske nepogode u obliku kiša koje su uz brojne poplave na kontinentalnom dijelu uzrokovale i izostanak oprašivanja maslina na obali. No tu nije kraj agoniji jer u maslinicima u kojima je došlo do oplodnje, uslijed velike vlage plodove su zahvatile razne bolesti i štetnici, poput maslinove mušice, a plodovi su počeli opadati već tijekom srpnja što je rezultiralo katastrofalnim urodom maslina koji je i do tri puta manji.

 

 

 

 

Za kraj vrijedi istaknuti da je zastupnica Šuica apelirala na Komisiju da uzme u obzir i dugu kulturu maslinarstva na našem priobalju staru više od 2000 godina te je istaknula kako se fond stabala maslina s prošlostoljetnih 30 milijuna smanjio na svega 3,5 milijuna stabala.

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja